Historieseminar – «På grensen til skeivt»

Gjennom flere år har det blitt arrangert historieseminar i Fredrikshalds Teater – som et samarbeid mellom historielagene, Foreningen Norden, Halden historiske Samlinger og Fortidsminneforeningen. I år markerer vi at det er SKEIVT KULTURÅR 2022.

Vi tar for oss hvordan livet har vært for skeive i Skandinavia gjennom århundrer. Møt skeive skjebner fra historien formidlet av flinke forskere og en levende legende, forfatteren Gerd Brantenberg.

FREDRIKSHALDS TEATER, HALDEN
15. oktober 2022 kl. 09.00 – 16.00
NB: Kun forhåndssalg. Linke til billettsalg, åpent til 2. oktober, nederst i saken.

Vi ser in i historien og trekker frem skeive skjebner fra århundrene før oss og helt frem til i dag når vi møter enn av de som kjempet for alles rett å elske og bli elsket. Vi får eksempler fra det militære, bondestanden, fra høyere borgerlige miljøet og fra livet på sjøen. Flinke forelesere og skuespillere fra Norge og Sverige vil fortelle om skeive mennesker de har møtt i forskningen sin og hvordan samfunnet har sett på mangfoldet når det kommer til kjønn og kjønnsidentitet.

Pris for hele dagen inkludert lunsj: 300;-, 150;- for studenter. Kun forhåndssalg, kjøp billetten din senest 2. oktober. 

Arrangjører: Berg, Rokke, Asak historielag; Foreningen Norden, Halden, Fortidsminneforeningen Halden; Historielaget Haldens Minder, Idd og Enningdalen historielag; Viken fylkeskommune – Avdeling for kulturarv og Østfoldmuseene.

Seminaret er økonomisk støttet av Berg sparebank, Clara Lachmanns fond för främjande av den skandinaviska samkänslan og Sparebank1Stiftelsen Halden.

Program

9:00 Introduksjon til dagen

9:15 “Den skeive Norgeshistorien”, Hanne Marie Johansen (f. 1956) er professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforsking (SKOK), Universitetet i Bergen og førstebibliotekar ved Universitetsbiblioteket i Bergen. Hun har publisert om både eldre og yngre historie, med vekt på kvinne- og kjønnshistorie, rettshistorie, familiehistorie, og byhistorie. Blant annet ga hun ut monografi til Drammens byjubileum i 2011: Slik levde de da. Familie- og hverdagsliv gjennom 200 år (Spartacus). Våren 2019 kom boka Skeive linjer i norsk historie frå norrøn tid til i dag (Det Norske Samlaget).

10:00 “Saken mot Aron Åsulsen og rettsforfølgelsen av likekjønnet seksualitet i Norge i dansketida”, Ola Teige, (f. 1975) er ph.d. i historie og førsteamanuensis i historie ved Høgskulen i Volda, med fagleg hovedvekt på dansk-norsk politisk og sosial historie fra ca. 1600 til 1840, spesielt sosiale nettverk og nettverksanalyse, byhistorie, militærhistorie, byråkratis, elite og korrupsjon, etniske og seksuelle minoriteters møte med stat og rett, samt Store nordiske krig og fredsslutningen etterpå. I tillegg er han læreboksforfatter og har utgitt flere artikler og bøker om Norge under første verdenskrig.

10:45 Pause

11:00 “Et meget frækt, brutalt og ryggesløst fruentimmer”, Tonje Louise Skjoldhammer, (f. 1992) er stipendiat i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen, hvor hun forsker på norsk skeiv historie med fokus på kvinner. Hun har mastergrad i historie fra UiB og har skrevet om de to eneste tilfellene i Norge hvor sex mellom kvinner ble behandlet i Høyesterett.

11:45 Lunsj

12:30 “”Såna” på amerikabåtarna: de svenska amerikabåtarna som manliga homomiljöer”, Arne Nilsson, (f. 1948) är sociolog från Göteborg. Han har gjort större studier av homoliv i Göteborg och på de svenska amerikabåtarna kring mitten av 1900-talet. Studierna är bland annat publicerade i böckerna Såna och riktiga karlar: om manlig homosexualitet i Göteborg kring andra världskriget, En annan stad: kvinnligt och manligt homoliv 1950–1980 (tillsammans med Margareta Lindholm) samt ”Såna” på amerikabåtarna: de svenska amerikabåtarna som manliga homomiljöer.

13:15 “Den fektende dame – et møte med Janken Wiel-Hansen”, En sniktitt på et pågående forskningsprosjekt i Østfoldmuseene.

13:45 Pause

14:00 “På barrikadene”, En samtale mellom Gerd Brantenberg og Per Magnus Sandsmark om liv og litteratur, forandrede forutsetninger for skeive liv og veien dit. Gerd Brantenberg (f. 1941) er forfatter, feminist og skeiv aktivist. Hun har gitt ut mange bøker, blant annet Opp alle jordens homofile, Egalias døtre og St. Croix-trilogien om en oppvekst i Fredrikstad. Per Magnus Sandsmark, (f. 1989) er oppvokst i Halden, kulturhistoriker og har vært prosjektleder for flere prosjekt om skeiv litteratur. Nå direktør for Nynorsk kultursentrum, musea for skriftkultur, med hovedsete i Aasentunet i Ørsta. Nynorsk kultursentrum fikk Bygdeprideprisen 2022.

14:45 Pause

15:00 “Maria Johansdotter – en transpersons historia”, En sann og følelsefull teaterforestilling av Musikteater Unna, Sverige.

16:00 Avslutning

Med reservasjon for forandringer.

Hele dagen: Utstillingen “Biroller – Birolla i hovudrolla”. En utstilling om norsk litteratur og journalistikk der hovedpersonene er homofile, bifile eller transpersoner. Utstillingen er produsert av Nynorsk Kultursentrum.

Pris
Voksen: Kr 300.-
Student: Kr 150.-
Morgenkaffe og lunsj er inkludert i prisen.
Forhåndskjøp billett https://museumsbillett.no/no/museum/409/produkt/489

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *