Med tradisjonsrik salutt ble årets sensommerstevne på Gamle Prestebakke åpnet lørdag klokken 12.
Sist helg var det igjen duket for historielagets desidert største arrangement gjennom året. Sensommerstevne på Gamle Prestebakke har blitt en fast tradisjon den siste helgen i august.
I flott sensommervær strømmet hundrevis av besøkende til både lørdag og søndag. Tun og hus var fylt med aktiviteter av ulikt slag.
Her var det marked på tunet med husflid, spekepølser, potetsalg, sopp, sukkerspinn, loddsalg og mye mye mer. Det var demonstrasjon av gamle håndverkstradisjoner og servering av bl.a rømmegrøt og vafler. Elever fra Prestebakke skole, «Pytt i Panne» og «Never to late» stod for de musikalske innslagene gjennom helgen.
Prosjekt «Smia» er snart ferdigstilt og det var fyr i essa for første gang. Smia er flyttet fra Holmberg på Aspedammen og satt opp og restaurert i nært samaribeid med Fylkeskonservatoren. Huskomiteen i historielaget har stått sentralt i dette prosjektet og lagt ned mange dugnadstimer.
Utenfor loppemarkedet var det kødannelser og mange stod klare til å sikre seg noen skatter når salutten gikk. Årets loppemarked var rekordstort og selv med nytt telt måtte man ta tunet i bruk for utstilling av lopper. Mange gikk lykkelig hjem med nyinnkjøpe skatter. Inntektene fra loppemarkedet gir kjærkomne bidrag til historielagets ulike prosjekter.
På stasjonen tok Tore Collett Moen, Per Lervik og Olav Wold i mot de besøkende og fortalte villig vekk om jernbanehistorien fra distriktet. Historielaget leier stasjonen av ROM eiendom (NSB) og jobber med å skape et jernbanehistorisk miljø i lokalene.
Utenfor stasjonen hadde Idd og Enningdalen Gammeltekniske stilt ut gamle traktorer og maskiner. Her var det nostalgi og mimring på høyt plan. Både lørdag og søndag var de ute med traktorene på prosesjon rundt på Prestebakke. Halden brannkorps veteranklubb var også på plass med to av sine gamle brannbiler.
I Annestua var det landhandel med utsalg av bl.a. nybakt brød og boller. Begge deler et meget populært innslag som ble utsolgt nesten før baksten kom ut fra de vedfyrte bakerovnene i naborommet og hovedhuset. Det ble bakt og stekt for fullt gjennom hele helgen. I 2. etg fant man utstillingen «Fra vugge til grav» der man (med spesiellt fokus på leker og klær) kan følge livets gang.
I Grisehuset var det fotoutstilling. Ulf Vidar Larsen og fotogruppa hadde satt sammen en ny utstilling med tema Monolittbruddet på Hov. Dette i sammenheng med det pågående Monolittbruddprosjektet der historielaget er sterkt delaktig. I løpet av sommeren er det bygd en kopi av Monolittblokka som ble fraktet til Frognerparken i 1926. Kopien skal inneholde et infosenter om Monolittbruddet og åpnes senere i høst på Hov.