Demokratiets fødsel 1814

Representantene til Riksforsamlingen på Eidsvoll måtte velges, og Norges første nasjonale valg fant sted i kirkene 25. februar 1814. Fra Idd ble major Huitfeldt i Eskeviken og lensmann Andersen på Bø valgt som valgmenn. De fikk med seg en fullmakt undertegnet av sognepresten og tolv av bygdas fremste menn. Søndag 23. og tirsdag 25. februar markeres 200-årsjubileet i Idd kirke.

Søndag 23. februar kl. 11.00 markeres jubileet med festgudstjeneste i Idd kirke. Her vil det avdukes en plakett fra Riksantikvaren og Riksarkivet som minne om at på at kirken var valgkirke i 1814, og en kopi av fullmaktsbrevet vil bli hengt opp i våpenhuset.

Tirsdag 25. februar er det skolegudstjenester der elevene selv gjenskaper det som skjedde og opptrer i historiske roller. For historielaget stiller John Solberg som klokker, og Torbjørn Østby sørger for uniformer og kostymer. Iddevang og Prestebakke skole møter kl. 9.30, Øberg kl. 11.00. Dette er også åpent for voksent folk, men husk å kle dere gammelmodig, gjerne mørke klær, og damene gikk ikke i kirken med udekket hår! Følg anvisning på hvor dere skal sitte under skolearrangementet – i 1814 var sitteplassene ikke tilfeldige.

Riksarkivet har lagt ut fotografier av fullmaktene som ble undertegnet 25. februar 1814 – bl.a. i Idd kirke.  Du du lese dette brevet, både avfotografert og transkribert (“oversatt” til dagens bokstaver) på arkivets nettside.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *