Ny bok om Iddefjorden

Iddefjorden er nå kommet i bokform! Utgiver er Foreningen Økomseum Grenseland – der historielaget er medstifter. Forfatter er Svein Norheim. Han har tatt for seg historien fra Berby og ut forbi Svinesund. Boka er tilsalgs bl.a. på Gamle Prestebakke.

«En kulturminneseilas på Ringdalsfjorden og Iddefjorden» er bokas fulle tittel. Svein Norheim har tatt på seg oppgaven med å beskrive fjorden som skiller Norge og Sverige. Området er fullt av spennende historier. I god gammel Halden-tradisjon er krigshistorien påtagelig til stede. Mest kjent er sikkert kampene mellom Karl XIIs krigsflåte og den jevnbyrdige norske flåten sommer og høst 1718.

Ringdalsfjorden og Iddefjorden kan også fortelle om så mange andre og mer fredelige virksomheter. Her har både smugling og grensehandel florert. Her har stenhoggerne krysset fjorden på vei til stenbruddet for å tjene til sitt daglige brød. Her har fiskerne seilt ut og inn med sine båter på jakt etter sild og andre godsaker.

Foruensningshistorien får også linjer om uforstand og kynisk jakt på fortjeneste. Iddefjorden var i realiteten en død fjord på 1950- og 1960-tallet. Men i dag blomstrer dyre- og plantelivet igjen, og laksen vandrer til både Berbyelva og Tista, takket ny tenkning og gode krefter.

Ringdalsfjorden og Iddefjorden er en av de flotteste fjordene i Øst-Norge. Og hvilken fjord kan oppvise så mange dramatiske historier som vår fjord kan?

Boka «En kulturminneseilas på Ringdalsfjorden og Iddefjorden» er rikt illustrert med både gamle og nye bilder. Boka gir først en innledning i de naturgitte forutsetningene. Deretter skildres de historiske periodene som har berørt fjordene. Så blir vi tatt med på en kulturminneseilas til utvalgte kulturminner og historiske steder både på norsk og svensk side av fjordsystemet.Boka er på 112 sider og grafisk forgitt av Runar Drønen; Byline. Utsalgsprisen er 280 kr.

Eiendomskart over Nokkedalen fra stenindustriperioden. Her var det British Norway Granite Company som rådde grunnen. Midt på bildet ser vi maskinstenhoggeriet med bremsebaner, og trallebaner for sten. Kart i Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *