Om norsk fengselshistorie

I anledning åpningen av det nye Halden fengsel i Torpumskogen, fredningen av det gamle fengselet ved Halden torv, og forslaget om et nasjonalt fengselsmuseum i Halden, ønsker historielaget å sette fokus på den norske fengselshistorien.

Idd og Enningdalen Historielag inviterer til Idd Bygdehus (tidl. Bøndernes Hus) onsdag 24. mars kl. 18.00 (OBS. Merk dato og klokkeslett!)

Vi har invitert politimester og tidligere sjef for Fengselsstyret Rolf B. Wegner, som vil fortelle om straffearter gjennom tidene. Historien strekker seg tilbake til 6-700-tallet, men Wegner vil legge særlig vekt på fengselssystemet på 1800-tallet.

Wegner har gjennom flere år vært en entusiastisk talsmann for den kulturhistoriske verdien i det vesle fengselet ved Halden torg. Han lanserte i 2008 tanken om å skape et nasjonalt fengselsmuseum i Halden, og 2009 foreslo han for Riksantikvaren at fengselet burde fredes.

Vi har også bedt James Ronald Archer gi en kort presentasjon av det gamle fengselet. Ved sin stilling som arkivar ved Halden historiske Samlinger sitter Archer med dokumentasjon om bygningens historie.

I tillegg får vi besøk fra ledelsen ved det nye Halden fengsel. Fengselsinspektør Lasse Andresen vil presentere det nye fengselet sett i historisk perspektiv. Vi serverer vann og brød – og kanskje litt til… Entré kr 50. Alle er velkomne!

Hilsen Idd og Enningdalen Historielag
Jens Bakke, leder
mob. 993 54 286

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *