Vestbakke

Vestbakke omfatter ca. l0 da jord, 60da skog, elverett og diverse bygninger oppbygd i tidsrommet 1873 og trem til idag.

Eiendommnen nevnes i Oslo Capitels jordebok 1542 da Vår Frues Alter i Mariakirken i Oslo eier 3 skinn i “Westerbacke”.

I 1595 anføres også som tilhørende Oslo kapitel: “Westerbacke 3 kalfskind.” Det at Oslo kapitel er registrert som eier i Westerbacke, kan tyde på at gården opprinnelig har vært egen gård. Hvordan¨endomsgrensene, gårdsbygninger og eiendomsstørrelse var på denne tiden vet vi ingenting om.

Senere ser det ut som stedet har ligget øde en tid. Plassen er ikke avmerket på gamle kart, og er heller ikke med i folketellingen l801.

Det ser ut til at navnet Vestbakkken knyttet til et bruk under Prestebakke gård kommer til en gang mellom l80l og 1835.

Av mennesker som har bodd på Vestbakke før nåverende slekt, kan nevnes at i l84l, bodde husmann Jacob Hansen Vestbakke, 32 år, født på Skotkjær, og Marthe Larsdatter, 2l år, født på Mosekasa, der Deres barn, Helene, Lorentz Martin, Bernt Olaves og Severin blir født på Vestbakke. Jacob og Marthe flytter senere til Folkå under Berby hvor Jacob dør i l858. Enken gifier seg med skredder Brynild Nielsen Sandbæk og flytter dit. En del av Jacobs ettrerkommere tar slektsnavnet “Bakke”, fordi de ble født på Vestbakke.

Jacobs foreldre. Hans Simensen og Marthe Johnsdatter bodde hos sønnen på Vestbakke. Hans døde her i 1853. Marthe flyttet med til Folkå hvor hun døde i 1862.

I 1860 flytter da Anders Hansen Vestbakke inn med sin slekt, og hans sønn, Jens Vestbakke kjøper eiendommen av Fabian Stang i midten av 1930-årene.

Kilde: Utdrag fra heftet: Veien frem til vår egen tid av John-Evert Vestbakke. Utgitt av Idd og Enningdalen Historielag, 1995. Hele heftet kan lastes ned som PDF her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *