Filminnspilling

21.-22. november spilles det inn tv-teater på Gamle Prestebakke.

Det er TVØstfold som lager en miniserie om Sofia Johannesdotter, den svenske tjenestejenta som ble dømt til døden og halshogd i 1876 etter å ha giftmyrdet herskapet Cathinka og Nils Anker Stang. Sofia var oppvokst i Ertemark i Dalsland. Som så mange svenske ungjenter kom hun på 1860-tallet til Halden for å søke arbeid.

Giftmordene fant sted i Stang-gården på Stangs plass. Der er interiørene ombygd og vanskelige å benytte til filming, og “location” ble derfor flyttet til Gamle Prestebakke. Valget av sted har god historisk begrunnelse: Prestebakke gård ble i sin tid eid av Nils Anker Stang, som hadde fått gården gjennom ekteskapet med Cathinka f. Wiel.

Bosse Moen har skrevet dreieboka, og rollene blir besatt av Ida Amatørteater og Fredriksten Artillerie Compagnie. På Gamle Prestebakke filmes scener fra grossererens stuer i Prinsestua og Margretestua, det fyres opp i kjøkkengrua, nordre stue fungerer som rettslokale, Forpakterboligen blir bondestueinteriør, vedskjulet og utedoens rufsete trevegg blir fin bakgrunn som husmannsstue i Ertemark, stabburet blir verksted og kjelleren vil gi stemning til fengselscelle.

Sofia Johannesdotter, fotografert av Olaf Madsen 1875.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *