Slektsgranskerkomiteen 2020

Slektsgranskernes virke i 2020

Normalt holder slektsgranskerne møte i Biblioteket på Gamle Prestebakke annen hver tirsdag. I år har vi ikke hatt møte mellom 3. mars og 6. oktober. Vi jobber fortsatt med å transkribere våre eldste kirkebøker, det vil si at vi leser de gamle håndskrevne tekstene fra Digitalarkivet og legger det inn i et skjema som vi sender til Digitalarkivet. Dette fører til at det blir mulig å søke på navn.

Dette er imidlertid ikke så enkelt som man skulle tro fordi de ulike prestene håndterte skrivemåten av navn helt forskjellig. For eksempel skrev flere navnet Ragnhild som Rangnil, Ingeborg som Ingebor eller Ingebaar og bokstaven J i begynnelsen av navn ble vanligvis ikke benyttet. I stedet ble navnet Jens skrevet som Iens. Stedsnavnene i Enningdalen ble også håndtert veldig ulikt og vil nok ikke være så enkle å søke opp med nåtidens skrivemåter.

Da Norge ble stengt ned, fikk befolkningen antagelig god tid til å grave i sin egen slektshistorie. Det kom en rekke spørsmål fra fjern og nær fra folk som har en oldemor eller annen slektning fra Idd. Vi har brukt timevis på å besvare interessante problemstillinger. Nå har vi hatt en forsiktig oppstart av gruppemøtene våre igjen, men avtaler bare fra gang til gang.

Kari Stumberg Omholt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *