Vandring i historien på Bakke og Liholt

Søndag 30. august var et 50-talls personer med på Idd og Enningdalen Historielags vandring. Knut Bakke, som bor på Bakke, var dagens omviser.

Vi startet på Bakke brygge der sola skinte og Iddefjorden lå speilblank. Utstyrt med høytaler tok Knut Bakke oss først med rundt i bebyggelsen på Bakke.

Deretter gikk vi mot Liholt gjennom området for det gamle stenbruddet der det nå er utskipningshavn for pukk fra stenbruddet i Brækka.

Deretter langs fjorden til bebyggelsen på Liholt. Her går forøvrig Historielagets Karl XIIs vei og Kyststien og Pilegrimsleden.

Etter orientering på Liholt gikk turen videre et kort stykke langs riksveien før vi gikk inn på Liholtbana og fulgte denne et godt stykke – med innlagt rast på et fantastisk utsiktspunkt utover Bakke og Iddefjorden.

Deretter gikk vi den gamle traseen for en bremsebane (nå hyttevei) som ender nede ved fjorden. De gamle beboerne kalte denne veien for “BANA” (ikke til forveksling med den gamle jernbanetraseen Liholtbana).

Det er svært mye historie som Knut Bakke formidlet på veien – fra kigshistorie, skolehistorie, rekonvalesenthjemmet, bebyggelseshistorie på Bakke med Løkka, O.J. Bakkes handel, Franzebakke,og stenindustri, Lille Liholtbrakka, Norges eldste Folkets Hus og Liholtbana.

En stor takk til Knut Bakke for utmerket utført arbeid! Og takk til alle dere som ble med på turen – og som taklet covid-19 restriksjonene på en eksemplarisk måte!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *