Velkommen til lystgård-safari på Idd

Idd og Enningdalen Historielag inviterer til kulTURvandring med Lystgårder som tema.

Torsdag 30. juli kl. 18.00!

Idd og Enningdalen Historielag inviterer – det er frammøte ved Risum ungdomsskole, og arrangementet er gratis og åpent for alle. Vi skal bl.a. se på Risum-gårdene, Rishaugen, Sofienlund og Øberg.

Det har skjedd mye siden 1800-tallets lystgårdsperiode – noen av husene er bygget om og til, andre er revet eller brent – men fortsatt står det mye igjen. Dessuten blir det litt om giftmord, landssvik og rykter om en nedgravd skatt …

Rishaugen på 1890-tallet. Som det synes, hadde familien Stang egen gartner. Foto fra boka “Den fredrikshaldske slekt Stang”.
Gamle mor Bolette Stang i bakgrunnen, sittende i trappa på Rishaugen, eller “Aldershvile” som de hadde døpt eiendommen da hun og mannen Ole kjøpte stedet da de var i 30-åra. Om vinteren bodde de i Stangepaleet på Wiels plass, der sparebanken er nå. Svigerdatteren sitter ved siden av henne, og foran barnebarnet Ole A. Stang. Fotografiet er tatt i 1894 av Oles forlovede Emma Heiberg. Emma og Ole ble etterhvert svigerforeldre til Wenche Foss. Foto fra boka “Den fredrikshaldske slekt Stang”.
Interiør fra Risum i lensmann Knudsens tid. Merk de flotte rokokko-møblene i bakgrunnen – de er nå på Borgarsyssel Museum.
Risum før huset ble om- og påbygd til husmorskole i 1918. Trolig er bygningen oppført på 1840-tallet, selv om verandaen kanskje kom noe senere. Denne Risum-gården ble skilt ut fra kommandantens Risum i 1845, og huset ble oppført av Christen Stang, som forøvrig var gift med datteren til kommandant Fleischer. Christen var en av 4 brødre Stang som hadde hver sin lystgård på Idd.
Hovebygningen på Øberg ble oppført som sommerhus for Wenche og Truels Wiel i 1876. Det var et ferdighus, dvs. det ble først satt sammen på Wiels Brug på Torp i Borg før det ble satt opp på Øberg. Huset ble revet ca 1980.
Sofienlund, oppført for Niels Anker Stang på 1840-tallet – og senere påbygd en veranda. Huset brant på 1970-tallet. Gården fikk navn i 1812 da den ble skilt ut fra Rishaugen. Navnet fikk den etter kjøpmann Peter Schyttes kones Sofie. Foto tatt ved et slektstreff i Aschehoug-familien, trolig på 1930-tallet.
Skisse til huset på Sofienlund, tegnet av Truels J. Wiel, bror av husfrua Cathinka Stang f. Wiel.
Risum, best kjent som Viks Risum, er også fra 1840-tallet. Dette har tilhørt bl.a. skipskaptein Nygaard, sukkerverkseier Victor Kjellberg, Antonette Martin, Christopher Moestue – før gartner Vik kjøpte gården og anla eplehage. Foto fra “Norske gardsbruk” 1942.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *