Glimt fra sensommerstevne

Årets sensommerstevne ble arrangert i helgen og folk koste seg i sensommervarmen. Her er noen glimt fra Gamle Prestebakke.

Helgens stevne gikk av stabelen i strålende vær. Folk strømmet til begge dager og skapte en fin atmosfære.

Alle bygninger rundt tunet og på stasjonen var åpne med ulike aktiviteter. Her var utstillinger, demonstrasjoner av gamle håndverkstradisjoner, servering av rømmegrøt, marked med husflidsprodukter, underholdning og stort loppemarked.

Stevnet og loppemarkedet ble som vanlig åpnet med salutt. Loppemarked er populært og det var kødannelser før salutten gikk. Mange strømmet til og sikret seg skatter til en rimelig penge. Like etter var det offisiell åpning av Smia. Smia er siste tilskudd på tunet, og er flyttet fra Holmberg gård. Flyttingen lot seg realisere med støtte fra Sparebank1stiftelsen Halden og mange dugnadstimer.

I Annestua var landhandelen åpen. Her ble det solgt nybakte boller og brød gjennom hele helgen. Bakverk som ble bakt i de gamle stenovnene på Gamle Prestebakke.  I 2. etg var det utstilling av leketøy og i tekstilmuseet var årets tema undertøy.

Et annet tema som gikk igjen på stevnet var Karl XII. Som kjent er det 300 år siden Karl XII falt på Fredriksten Fetsning. Fotogruppa i historielaget hadde lagd fotoutstilling om Karl XII i grisehuset. I Svenskestua hadde Økomuseum Grenseland rigget sine montre med samme tema. Historielaget arrangerte også vandring sammen med Tistedalen Friluftslag på deler av Karl XIIs vei. En vei som ildsjeler i historielaget har vært med å restaurere.

Utenfor stasjonen stod veterankjøretøyer på rekke og rad. Her var det gamle brannbiler og traktorer – Saab’er, mopeder og gamle høyvogner. Inne på stasjonen var det rigget med historisk post- og jernbanetema samt servering av nystekte vafler, pølser, brus og kaffe.

Flere innslag med underholdning var det ogsjå gjennom helgen. Bl.a  spilte Saugbrukssekstetten og elever fra Prestebakke skole danset og sang. 

Folksomt på tunet på Gamle Prestebakke
På skattejakt i loppemarkedet
God stemning i finværet.
Utenfor stasjonen var det nostalgi på høyt plan.
Søt gammel lastebil
Salg av hjemmelagde produkter
WenChe Olsen demonstrasjon fremstilling av linprodukter.
Smia ble offisielt innviet i løpet av helgen og smeden demonstrerte gamle håndverkstradisjoner.
Halden treskjærerforening var på plass med imponerende trearbeid
Nybakte brød er fast inventar på sensommerstevnet. Her eltes det for å holde tritt med etterspørselen
Køtendenser i landhandelen som solgte nybakte boller og brød
Mye godt innen spekemat
Lokalproduserte grønnsaker var å få kjøpt
Åshild Jensen solgte slektshistoriske hefter om stenhoggere ved Iddefjorden.
Stenhoggermuseet var åpent
Karl XII-utstilling i Svenskestua<
Fra leketøymuseet
Årets tema i tekstilutstillingen var undertøy.
Inget sensommerstevne uten frivillige. Her representert ved Steinar, Tore og Ragnhild som sorterer lopper i dagene før stevnet.
Denne var å finne blant loppene.
I loppemarkedet kunne man forberede julen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *