Sommertur på Iddefjorden

Årets sommertur i regi av styret i Idd og Enningdalen Historielag gikk av stabelen 23. juli med Iddefjorden som turmål.

Eivind Løvås som historielagets leder ønsket de 30 påmeldte velkommen til sommertur med båten Akstholm med Rune Midtlien som skipper. Turen gikk fra Rekecafeen med Krokstrand som båtturens vendepunkt før retur til Halden.

I et strålende sommervær gikk turen inn Iddefjorden med passering av bl.a. Rødnabbene og Skysskafferen fyr mens deltakerne kunne kose seg med kaffe og kaker under hele båtturen.

Et første høydepunkt på båtturen var passeringen av Monolittbruddet hvor Arne Omholt som prosjektleder fortalte om historielagets store og viktige tiltak med bl.a. bygging av en kopi av granitt- blokken som senere ble monolittmonumentet i Vigelandsparken.

Før Krokstrand passerte vi Hällesmark som var endepunktet ved Iddefjorden for Galärvägan, hvor svenske karoliner dro 12 militære galärfartøy med opptil 20 meters lengde fra Strømstad til Iddefjorden i 1718 som ledd i kong Karl XIIs forberedelser til angrepet på Fredriksten festning.

Ved ankomst til Krokstrand møtte vi helt uventet utilfredsstillende kaianlegg. Derfor kunne vi ikke komme i land for å bli vist rundt av lokalhistoriker Harald Simonsson mens han fortalte om tidlige tiders stenhoggervirksomhet og annen lokalhistorie fra stedet. Siuasjonen ble elegant løst ved at guiden klatret om bord i Akstholm via skip i opplag. Dermed kunne han gi oss en kortversjon av hva han hadde planlagt å fortelle oss under vandring på Krogstand. Han ble behørig takket for sin innsats av Eivind Løvås.

Akstholm fraktet oss alle tilbake til Halden i et fortsatt strålende vær. Mange av turdeltakerne avsluttet den flotte båtturen med å innta en skalldyrbufe på Rekecafeen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *