Den myteomspunne Klevmarksslekta

Torsdag 20. oktober kl. 19 inviterer historielaget til Idd Bygdehus. Hit kommer Frank Hugo Jensen, som har skrevet bok om Karl XIIs budbringer Halfvard Bryngelsson og hans etterkommere. Rolf Arild Engebretsen vil intervjue ham, og Roy Nordbakke vil vise bilder og fortelle om hvordan han har illustrert denne og andre bøker.

Halvard Bryngelsson har hatt legendestatus helt siden 1700-tallet. Dette var bonden som fungerte som budbringer for Karl XII under hans felttog i Norge i 1716. Halvards rolle har alltid vært litt omtvistet – for var han egentlig dobbeltagent? Han var også innom Fredriksten festning og viste fram sine brev for kommandanten der. Viste han fram de viktigstre brevene, eller var dette et spill for å skjule de viktigste meldingene?

Uansett satte Karl XII stor pris på sin budbærer, og Halvard fikk gården Klevmarken som belønning for sine innsatser.

Det er en stor etterslekt etter Halvard Bryngelsson, og slekta har en egenslektsforening i Sverige. Også mange fra vårt distrikt er med der, siden mange dalslenninger og Bryngelsson-etterkommere utvandret til Norge på slutten av 1800-tallet. En av dem var Orre-Bryngel, som er minst like myteomspunden som sin forfar. Orrebryngel er kjent som medisinmann eller heksedoktor. I Ør Grendesamling på Fredriksten festning ligger hans skrin med hans medisnske remedier.

Den mest verdifulle historien i Frank Hhugo Jensen bok er kanskje det han gjengir etter dagboka til sin farmor Sofia Svensson, der hun forteller om livet på slutten av 1800-tallet.

Frank Hugo Jensen vil bli intervjuet, eller “bokbadet” som det sies i dag, av Rolf Arild Engebretsen. Rolf Arild er også etterkommer etter Klevmarksslekta, og er vært aktivt med i slektsforeningen. I disse dager er Rolf Arild kanskje mest kjent som mentor på Farmen på TV2.

Den lille gutten serverer Karl XII kildevann i en neverstrut. Tegning av Roy Nordbakke.

Roy Nordbakke har illustrert boka, og han vil fortelle og vise bilder. Roy har illustrert flere bøker i årenes løp, og mange var med ham på historielagsvandring inn til Boksjøene for noen år siden.

Alle er velkomne! Det serveres kaffe og kaker, og til betaling for dette tas det 50 kr i inngangspenger.

Hilsen historielagets bibliotekskomité

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *