Program for høsten 2016

Her finner du høstens aktiviteter i historielaget. Vi kommer tilbake med nærmere opplysninger om hvert enkelt arrangementene når tiden nærmer seg! Følg med på idd.no!

Sensommerstevne

TLørdag og søndag 27. og 28. august
Gamle Prestebakke, kl. 12-17, begge dager

Tema for årets stevne er Idd som kulturhistorisk landskap. Fra kl. 12 til 17 begge dager. Dette stevnet blir kanskje det mest innholdsrike noen gang.

Høstvandring

Søndag 2. oktober
Lur kirke, Tanum kl.12.00

Høstturen i år går til vår svenske nabokommune i sør, Tanum.

Etter forhandlingene i Karlstad i 1905 ble forsvarsverkene både på norsk og svensk side lagt ned. Det svenske forsvaret ble i likhet med det norske kraftig nedbygd fram mot 2.verdenskrig.

Svenskene ble tatt på sengen da Norge ble angrepet av tyskerne i april 1940. Man fryktet et tysk angrep fra norsk jord, og i all hast ble det reist nye forsvarsverk langs grensen mot Norge. Det meste ble demontert og fjernet igjen etter krigen. Men noe av er fremdeles å se i terrenget, og vi skal besøke Torims forsvarslinje i Lur.

Bo Magnusson fra Strømstad er ekspert på dette feltet og vil vise fram veisperringer, stridsvognhindre, panservernkanon, skyttervern og beskyttelsesrom.

Frammøte ved Lur kirke kl.12.00. Varighet: ca. 2,5 timer (inkl. matpause). Ta av i Lurkrysset (Lurmotet) på E6 noe sør for Strømstad og følg skilt mot Lur. Fra Idd og Enningdalen er det kortest vei over Holtet. Ta da av til høyre like etter grensepasseringen.

Eventuelle spørsmål om turen: tlf. 95 18 18 35.

Medlemsmøte

Torsdag 13. oktober
Gamle Prestebakke

Erling Fosser presenterer sin nye bok, «Erindringer fra et liv», sammen med med-forfatter Ingvar Nordås, og utgiver Mons Hvattum.  Erling slutter ikke å overraske. Nå har han jammen utgitt bok også. Han har hatt et mangfoldig og innholdsrikt liv så langt. Dette gleder vi oss til å høre nærmere om.

Historisk seminar

Lørdag 15. oktober
Fredrikshalds Teater, kl. 09 – 17

Fredriksten festning og Fredriksten festnings venner er hovedarrangør. Idd og Enningdalen historielag er en av medarrangørene. Tema er Den store nordiske krigen. Hva var det egentlig som skjedde for 300 år siden? Hvordan var forholdene i Halden før og etter brannen, hvordan innvirket brannen på borgerne og byens videre utvikling? Hvordan levde vanlige folk og soldater på den tiden, og hva spiste de? Hvor viktig var sjøkrigen, og hva betydde Tordenskjolds innsats i Dynekilen?

Dette er noen av de spørsmålene vi håper å få svar på. Les mer på http://www.idd.no/artikkel.php?id=510

Seminaravgift innkl. kaffe/te og en enkel lunch kr. 250,-.

Medlemsmøte

Torsdag 20. oktober
Idd bygdehus

Frank Hugo Jensen presenterer sin nye bok om «Karl XII`s budbringer, Halvard Bryngelsson, og hans etterkommere». Roy Anders Johannesen (Royan) bidrar under presentasjonen. Det er mange som har sine aner i klevmarkslekten. Nå er det om å gjøre og kjenne sin besøkelsestid.

Medlemsmøte

Torsdag 17. november
Gamle Prestebakke

Hanne Røed vil komme og fortelle om historien til Halden keramikken etter 2. verdenskrig. Som vi kjenner til så var det mange fabrikker/keramikkverksteder i Halden og på Idd som var produktive opp til nærmere 70-tallet. Hun vil ha med seg noen gjenstander og vise frem, og har en powepoint presentasjon av de forskjellige fabrikkene.

Førjulsgilde

Fredag 2. desember
Gamle Prestebakke

Vi går inn i jula sammen med vår tradisjonelle sammenkomst, med god mat og interessante poster på programmet.

Biblioteket

Biblioteket på Gamle Prestebakke er åpent torsdagskvelder ut mai kl 18.00 – 21.00. Velkommen til kaffe og boklån!

www.idd.no

Det legges stadig ut nyheter på hjemmesida. Kom gjerne med innspill til nettredaktør Anders Samuelsen

Historielaget på Facebook

Flere enn 700 følger nå historielaget via Facebook. Kikk innom sida vår – og klikk gjerne på ”liker”!

Grasrotandelen

Husk å registrere grasrotandelen hvis du spiller Lotto etc! Det koster deg ikke noe, men det gir laget penger. Historielaget har nr. 981 608 852

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *