Program for våren 2016

Her finner du vårens aktiviteter i historielaget. Vi kommer tilbake med nærmere opplysninger om hvert enkelt arrangementene når tiden nærmer seg! Følg med på idd.no!

Forfattermøte 

Torsdag 3. mars
Idd Bygdehus kl 19.00.

Svein Syversen har skrevet bøkene «Fjella i Østfold» og «Fjella i indre Østfold». Bøkene tar for seg skogsområder i Eidsberg, Marker, Rakkestad, Sarpsborg, Aremark og nordre del av Halden kommune. I bøkene forteller han historien til noen av de som bodde i skogsområdene og løfter fram gamle, glemte kulturminner. Han har fått Østfold historielags bokpris, og her er det mye og hente for de som vil vite mer om historien, naturen, menneskene og friluftslivet i området. Han kommer til Idd Bygdehus og forteller om hvordan han har gått frem for å skaffe fram de fantastiske historiene, funnet de flotte kulturminnene m.m. Hans neste prosjekt kan være en tilsvarende bok om skogs- og fjellområdene på Idd. Kanskje medlemmer i historielaget kan hjelpe ham å få det til?

Baking av brød

Onsdag 17. mars
Gamle Prestebakke kl 18.00

Vi baker påskebrød i de gamle steinovnene. Er du interessert i å være med meld deg på til Hege Vold Jensen, tlf. 478 10 897

Strikkekafé

Torsdag 31. mars
Gamle Prestebakke kl. 18.30

Presentasjon av «Iddevotten». Landets eldste dokumenterte vott med mønster er fra 1856 og kommer fra Idd. Den skal vi få høre mer om

Lokalhistorie

Torsdag 7. april
Gamle Prestebakke kl. 19

Vi har fått svar på årringsundersøkelsen av bua til Grete Jensen Stegerød på Paulsbo. Den viser seg å være fra 1650. Dette er dermed en av de ytterst få bevarte tømmerhus i Østfold fra før 1700. Overingeniør Jan Michael Stornes fra Norsk institutt for kulturminneforskning kommer og forteller nærmere om bua og hvor spesiell den er. Han forteller om undersøkelsen som er foretatt, og også om andre gamle liknende tømmerhus.

Vårvandring

Søndag 10. april
Oppmøtested kommer vi tilbake til. Oppmøte kl. 10

 Klokkeren, Ole Svendsen Bakke, ble skutt i en trefning med svenske soldater ved Kirkebøen den 9.april 1716. Vi arrangerer en vandring i områdetog samles til slutt ved støtta som er reist over klokkeren ved Kirkebøen. Der får vi høre historien om den lokalhistoriske trefningen som utspant seg for 300 år siden. Ta med niste!

Kveldstur i Eskeviken

Torsdag 26. mai
Oppmøte Eskeviken kl 18.00

Vi innbyr til vandring fra Eskeviken gård denne forhåpentligvis fine forsommerkvelden. Kai Andersen blir vår guide. Han vil lede oss innom Rødnabbene, Skysskafferen og Engevika. Om det ikke kommer regn av betydning, går vi på tørre og fine stier. Ta med niste! Varighet ca. tre timer. Parkering på området til Saugbrugs båtforening – ca.250 m. før Eskeviken. Er det noe du lurer på så ring 95 18 18 35.

Sankthansfest 

Torsdag 23. juni
Gamle Prestebakke kl 17.00

Tradisjonen tro feirer historielaget midtsommer på Gamle Prestebakke, med trekkspillmusikk og rømmegrøt. Det kan være lurt å ta med stoler og bord. Tunet pleier å bli temmelig fullt.

Sensommerstevne

Lørdag 27. og søndag 28. august

Historielagets årlige store satsning med musikk, opptredener, utstillinger, marked, åpen butikk og åpent stenhuggermuseum m.m. Mer informasjon kommer!

Biblioteket

Biblioteket på Gamle Prestebakke er åpent torsdagskvelder ut mai kl 18.00 – 21.00. Velkommen til kaffe og boklån!

Kulturminneregistrering

Med våren fortsetter arbeidet med å spore opp kulturminner i skog og mark. Har du lyst til å være med på registrering av kulturminner i Idd? Kontakt Ulf Vidar Larsen, tlf. 69 19 62 82.

www.idd.no

Det legges stadig ut nyheter på hjemmesida. Kom gjerne med innspill til nettredaktør Anders Samuelsen.

Historielaget på Facebook

Flere enn 700 følger nå historielaget via Facebook. Kikk innom sida vår – og klikk gjerne på ”liker”!

Grasrotandelen

Husk å registrere grasrotandelen hvis du spiller Lotto etc! Det koster deg ikke noe, men det gir laget penger. Historielaget har nr. 981 608 852

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *