Teaterkonsert

I anledning 200-årsdagen for Grunnloven inviterer historielagene i Halden til konsert i Fredrikshalds Teater fredag 16. mai kl. 19.00.

DOG VAAGNE VI VEL OP EN GANG

En jakt på poesiens og musikkens rolle i dannelsen av den norske identiteten

Hva sang man på Eidsvoll i mai 1814? Hvilken var den første norske opera-arie? Hvilen opera satte i gang den belgiske revolusjon? Dette får du vite – og mye, mye mer!

Konserten er et historisk streiftog i poesi og musikk, hvor vi jakter på kunstens plass i Norge fra tiden før den franske revolusjon, via «miraklenes år» 1814, og til den norske «gullalderen» for alvor starter på 1860-tallet. Hva spilte man, hva sang man, hva ble skrevet og lest, og hvilken betydning fikk det for den unge norske nasjonen?

Vi har to ramme-elementer: Det ene er våre tre nasjonalsanger, og det andre er flaggets historie. I tillegg til norsk stoff bringer vi inn noen av de utenlandske, særlig europeiske, elementer som hadde betydning, både av musikk, poesi og filosofiske og politiske idéer.

Dette er en «teaterkonsert»: Vi synger og spiller, men bruker også en fortellende dialog som gir en historisk-kronologisk fremstilling, i tillegg til pussigheter, små dramatiske scener og diktfremføring.

Medvirkende er sangerne Nini Ritzau, sopransanger og pedagog, Knut Jørgen Moe, barytonsanger og regissør, og Sigmund Kvam, klaver, som i tillegg er professor i tysk og historie. Haldens stortingsmann Eirik Milde introduserer konserten.

Foruten kjent og kjært stoff er det også noen overraskelser på programmet. Vi framfører musikk som knapt har vært hørt her i landet, men som ar hatt stor kunstnerisk og politisk betydning ute, samt kjent musikk i nyskervne arrangementer av komponistene Ragnar Søderlind og Øyvind Denstad.

Stedet er gamle Fredrikshalds Teater i Halden, et passende sted for en konsert med historisk sus, og tiden er 16. mai kl. 19.00

Prisen er kr 150, og billetter fås kjøpt hos Køhn Libris eller ved inngangen.

Arrangør er historielagene i Halden i samarbeid med Høgskolen i Østfold i Halden kommune. Et eventuelt overskudd tilfaller historielagene. Velkommen til historisk konsert i Fredrikshalds Teater!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *