Frithiof Andersson – Fra Bullaren til Baku

Torsdag 14. november 2014 kl. 19.00 inviterer historielaget til åpent foredrag på Gamle Prestebakke. Foredragsholder er Thomas Marthinsson, leder i Bullarens Hembygdsförening, og tema er eventyret om Frithjof Andersson fra Tingvall, en pioner i oljeindustrien i Kaukasus for mer en hundre år siden.

Frithjof Andersson

Blikket rettes mot nabolandet Sverige og bygda Bullaren, hvor vi finner vi en interessant person med navnet Oscar Frithiof Andersson. Historielaget  får besøk av hans sambygding Thomas Marthinsson, som forteller om Frithiof Anderssons liv og virke for brødrene Nobel i årene 1901-1912.  Det vil også bli vist bilder fra Baku i Russland av historielaget medlem, John Ljøner Andersen.

Oscar Frithiof Andersson var yngst av 8 barn hvorav 5 oppnådde voksen alder.  Han studerte ved Universitetet i Uppsala,  var interessert i geologi og tok doktorgrad i 1887. Hans virke som geolog ga han muligheten til mange verdensomspennende reiser og ekspedisjoner,  bl.a. til Klondike og Yukon Territory. Under sitt arbeid med selskapet til Nobel foretok Frithiof Andersson lange reiser, blant annet til Kaukasus, Persia, Sentral-Asia, Uralgebitet og Nord-Amerika.I midten av desember 1912 vente han tilbake til St. Petersburg  og  døde der 20. desember 1912

Alle er velkommen til Gamle Prestebakke torsdag 14. nov. 2013 kl. 1900

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *