Høstutflukt til Lommelanda kulle

Søndag 22. september reiser vi på tur til Lommelanda kulle for å besøke Lommeland & Näsinge Hembygdsförening.

Kullen har vært bebodd siden yngre steinalder. Her var det kirkested fram til middelalderkirken ble revet i 1867. Siden 1992 har hembygdsföreningen hatt sin hembygdsgård ved kullen, som er blitt et sentrum for traktens midtsommerfeiring, samt kjent for populære auksjoner og viseaftener med mange besøkende – også fra Norge.

Ved kullen har også Pontus Berglund sitt Galleri 59.   OBS! Pga. servering av kaffe og smørbrød på Berglunds café Galleri 59 trenger vi påmelding til denne turen senest 20. september (kr. 20,- pr deltager) til: Ulf Vidar Larsen, mob: 995 08 381 eller e-post: uvlarsen@online.no.

Veibeskrivelse

Hvis du kjører over den gamle Svinesundsbroa, tar du av til venstre ved førte kryss mot Hälle. Følg denne veien noen kilometer, og ta så til venstre mot Lommeland og Hälle. Obs. Du skal ikke ta av til Lommeland nye kirke og Svarte Ljan, men fortsett veien rett fram ytterligere ca 2 kilometer, og ta til høyre mot Näsinge. Etter ytterligere en km står det skilt til Lommelanda kulle.

Pontus Berglund skriver i invitasjonen til oss:

Lommelanda Kulle – ett urgammalt kulturlandskap

Att fjällhöjderna på 120 m.ö.h. kring socknarna Lommeland och Hogdal befolkades redan för 10-12 000 år sedan, när inlandsisen drog sig tillbaka, är dokumenterat. Att ”Lommelanda Kulle” på ca 35-40 m.ö.h. varit befolkad under yngre stenåldern är också belagt.

Man kan alltså konstatera att trakten kring Lommelanda Kulle har en ansenlig historia, en historia som kanske började redan för över 100 000 år sedan, under det sista interglaciala skede, då populationer av mammut och ullhårig noshörning betade på stäpperna i det arktiska klimatet vid isbrämen.

12 st Senglaciala fynd av mammut är belagda från landskapet Jämtland och ända ned till Skåne. Mer om Kullens historia kan man läsa i foldern Lommelanda Kulle- ett kulturlandskap.

Ett järnåldersgravfält med tillhörande välbevarade hällristningar finns i Kullens närhet, troligen i närheten av den gamla byn. Även Lommelanda Kulle bör ha varit befolkad vid den här tiden, kanske av en by med ett eller flera långhus. Dessvärre har ännu inga arkeologiska utgrävningar genomförts på Kullen.

Visste ni föresten att vikingakungen Olaf Tryggvason en gång arbetat som stenhuggare på Lommelanda Kulle?

Jo, det kanske var en överdrift, men efter segern mot de hedniska Lommelänningarna vid ”Slaget i Svindalen” år 996 lär han ha ristat in ett kristingakors på Kullen och därmed för alltid bundit hedendomen vid marken. Korset finns kvar än i dag för den som vill se, så passa på den 22/9.

Karl XII besökte en mässa i den uråldriga kyrkan på Lommelanda Kulle. Tyvärr riven år 1867. En naturtrogen gipsmodell av kyrkan finns att beskåda i den intilliggande konstsalongen Galleri 59, där man även kan köpa vykort, signerade reproduktioner på Olaf Tryggvason, samt foldern om Lommelanda Kulle.

De flesta bofasta på Kullen lämnade sina hem vid den stora jordreformen under 1800-talet. Den siste bofasta personen avled 1949. Därefter revs byggnaden, och först på 1990-talet uppfördes det byggnadsbestånd på Kullen som i dag utgör själva stommen i hembygdsgården för de båda socknarna Lommeland och Näsinge.

Välkommen till Lommelanda Kulle!

 Pontus Berglund

Konstnär/Galleri 59, och fd vice ordf. i hembygdsföreningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *