KulTURvandring ved Elgåfossen

Torsdag 19. juli kl. 18.00 inviterer historielaget til sommerlig kulturvandring ved Elgåfossen. Bjørn Ståhl er veiviser i grenselandet.

Historielagets bidrag til sommerens kulTURvandringer er en ønskereprise: En vandring ved Elgåfossen, der vi byr på vakker natur med Østfold og Bohusläns høyeste uregulerte fossefall. Dessuten er dette et område med mye spennende historie.

Fossen er grense mellom Norge og Sverige, noe som har gjort området rikt på dramatiske hendelser. Her har det vært smuglet tømmer og sprit, og tollere har skutt med skarpt mot smuglere – med dødelig utfall. Fra siste krig rommer historen fortellingen om den tyske soldater som rømte til Sverige med sin norske kjæreste, men ble sendt tilbake og avrettet. Mer romantisk var bryllupet i grenseelva rett over fossen, der den norske bruden som nygift kunne krysse elva som svensk stasborger med politi og prest tilstede.

Vi besøker tuftene etter flere husmannsplasser og vandrer gjennom to kongeriker. Turleder er Bjørn Ståhl, som også er formann i Foreningen Elgåfossen Naturpark (bli gjerne støttemedlem!). Husk å ta med niste! Vandringen varer ca. 2 timer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *