Program – høst 2011

Høstens program er klart. Mange spennede aktiviteter å se frem til.

I tillegg dukker det alltid opp andre aktiviteter som vi eller nærliggende organisasjoner arrangererer. Disse rekker vi ikke å informere om pr. post. Følg med i kalenderen på www.idd.no


Lørdag 27. og søndag 28. august
på Gamle Prestebakke

Sensommerstevne

Årets store historielagsbegivenhet med musikk, opptredener, utstillinger, marked, mm. Les mer her!


Torsdag 22. september
kl. 18.00 i Fredrik 3.s hall (Indre festning – like bak flaggstanga)

Fredriksten – monumental arkitektur i et militært landskap

Kjeld Magnussen er Norges fremste kjenner av festningsarkitektur. Hvorfor ser Fredriksten ut som den gjør? Hva var de europeiske forbildene? Kjeld byr på en reise fra Leonardo da Vinci og Christina da Pizzano (en kvinnelig festningsforfatter!) til de militære forutsetningene for utformingen, og gir innblikk i den kulturskatt som militær byggekunst representerer.


Søndag 2. oktober
kl 11.00 ved grensebrua

Høstvandring på Kornsjø

Kornsjø har en rik historie som grenseovergang for vei og jernbane, industristed og handelssted. Jan Hansen m. fl. viser rundt i området ved Sundet. Vi besøker Tomasgården og tar en titt på D/S Prøven. Bengt Moræus forteller om garveriet på Munkholmen. Ta med niste!


Torsdag 20. oktober
kl. 19.00 på Gamle Prestebakke

Østfolds middelalder-ruiner

Mona Beate Buckholm Vattekar er konservator ved Borgarsyssel museum. De siste årene har hun arbeidet med Østfolds middelalder-ruiner, der Riksantikvaren har bevilget penger til forskning og istandsetting. Hun vil bl.a. fortelle om oppdagelsene som er gjort ved johanitterklosteret på Værne i Rygge, Nikolaikirken i Sarpsborg, Tenol kirke i Eidsberg, og ved borgen Valdisholm i Glomma.


Torsdag 17. november
kl 1900 på Gamle Prestebakke

Gode råd for gamle hus

Hvordan skal man ta vare på gamle hus? Hos Fylkeskonservatoren arbeider det flere antikvarer, bl.a. Andreas Ebeltoft og Rolv-Atle Bråten, som sitter med store kunnskaper om vår lokale bygningsarv. Denne torsdagskvelden får vi innblikk i hvem som har ansvar for bygningsarven, hva som er verd å ta vare på, hvor man kan søke penger og råd, og gode (og kanskje dårlige…) eksempler på hvordan restaurering kan gjøres.


Fredag 9. desember
kl. 18.00 på Gamle Prestebakke

Førjulsgilde

Tradisjonen tro avslutter vi historielagsåret med god mat og musikk, og presentasjon av ny årbok. Invitasjon kommer i posten i november!Torsdag 26. januar
kl. 19.00 på Risum ungdomskole

Flyets historie i Norge

Vi feirer at det er hundre år siden det første norske flyet lettet. Ivar Gjetnes forteller om norsk flyhistorie, bl.a. om den første komersielle flyvningen mellom Boberg og Kjeller.


Slektsgranskergruppa

… holder til på loftet på Gamle Prestebakke. Ønsker du hjelp til å finne ut om slekta, kan du kontakte Åshild på mob: 419 32 700


Biblioteket på Gamle Prestebakke

…holder åpent torsdagskvelder kl 18-21.


Meldingstjeneste pr. e-post(for medlemmer)

Historielaget har flere aktiviteter enn vi rekker å informere om pr. brev. I tillegg mottar laget mange spennende invitasjoner, f.eks. fra Skee hembygdsförening. Vil du komme på lagets e-postliste, send melding til post@idd.no. Dette er gratis, og adresselista er konfidensiell.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *