500 000 kroner i gave fra Sparebankstiftelsen

Historielaget har fått en halv million kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DnB NOR! Pengene er øremerket restaurering av «Annestua», den gamle forpakterboligen på Prestebakke.

På vegne av historielaget tar Ragnhild Løberg i mot gavesjekken fra banksjef Jens Ek ved Sparebanken DnB NOR Halden. I bakgrunnen «Annestua», som nå kan settes i stand for pengene.

«Annestua» er fra siste halvdel av 1700-tallet. Det er et elegant bygg i laftet tømmer. Huset har en spennende historie, og har vært ombygd flere ganger – mest dramatisk på slutten av 1800-tallet, da taket ble røstet om for å få bedre plass på loftet.

I 2004 kjøpte historielaget bygningen. Siden den gang har restaureringsarbeidet kommet langt: Kjelleren mot øst er murt opp igjen, nye gulv er lagt i fire rom, det er satt inn gamle dører i flere døråpninger, bakerovnen er murt opp fra grunnen. Bygningen er diskret strammet opp med jernstenger for å kompensere for bindevegger som i tidligere var kappet til døråpninger etc. Utvendig er langveggen mot nordøst kledd på nytt.

Gaven fra DnB NOR gjør at vi har midler til å sette fortgang i restaureringsarbeidet. Bygningen må ha et nytt elektrisk anlegg, og det skal legges inn vann og kloakk. innvendig er det en del snekkerarbeid som gjenstår før huset er «ferdig». Også utvendig må det også gjøres en del – ikke minst taket, der eternitten etter hvert skal fjernes til fordel for et teglstenstak.

Hurra for Sparebankstiftelsen DnB NOR!

Glede på Prestebakke (Halden Arbeiderblad, 01.07.2011)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *