Program – vår 2011

Vårens program er klart. Vandringer, foredrag, antikvariatkveld, sankthansfest, sensommerstevnet og mange andre spennede aktiviteter å se frem til.

I tillegg dukker det alltid opp andre aktiviteter som vi eller nærliggende organisasjoner arrangererer. Disse rekker vi ikke å informere om pr. post. Følg med i kalenderen på www.idd.no.


Torsdag 24. mars
Fredrikshald Teater kl 19.00

”Kvinder kom vær med!”

Østfoldmuseene, Halden historiske Samlinger, inviterer til et foredrag av Kathrine Sandstrøm fra Kystmuseet Hvaler. Hun presenterer sitt arbeid om stenhoggerkvinner på Spjærøy.


Onsdag 30. mars
Tur til Ørje med avreise kl 18.00.

Gamle bilder forteller

Bilder er verdifull historie, og historielaget ønsker å registrere gamle fotografier. For å samle inspirasjon og lære av andres erfaringer reiser vi på tur til Ørje.

Marker Historielag og Marker Fotoklubb har dannet ”Marker Fotohistoriske Forum”. I løpet av de siste fem årene har de samlet inn tusenvis av motiver.

Vi håper mange vil bli med på turen! Ring gjerne Jens Bakke, mob. 993 54 286, med tanke på samkjøring. Avreise fra parkeringsplassen ved Øberg skole kl 18.00.


Torsdag 7. april
Gamle Prestebakke kl 18.00

Antikvariatkveld

Antikvariater og samlere fra Sverige og Norge kommer for å kjøpe, selge og fortelle om lokale bøker, trykk og kort. Vi får bl.a. besøk av Antikvariat Pigan fra Strømstad, Dalslands Antikvariat, Ruuds Antikvariat fra Mysen, Antikvariat Bryggen fra Skjeberg og flere private samlere. Og biblioteket er åpent!


Søndag 10. april
Frammøte ved Idd kirke kl 10.00

Kongeveien og Bøklevene

I samarbeid med Tistedalen Friluftslag legger vi vårens vandring langs den idylliske gamle kongeveien som gikk opp Bøklevene.

En lang tur (ca.10 km) med mye historie: Herrebø og kornmagasinet, stenbruer og hulveier, gravrøyser, den første telegrafen, samt historien om et overfall. Tilbaketuren går øst for jernbanen, forbi mineralgruve og skogbrann-flater. John Solberg er turleder for historielaget.
Husk niste og solid fottøy!


Tirsdag 12. april
Fredrikshalds teater kl 10.15 – 17.00 NB! Påmelding – se under

Lystgårdseminar

Lystgårdene – et lite stykke Europa i Norge. Fokus på arkitekturen, menneskene, kulturen, hagene og utfordringene i dag.

Vi har hatt mange lystgårder på Idd: Vevlen, Orød, Bjørnstad, Rishaugen, Risum, Sommerro, Sofienlund, Stumberg, Knardal, Øberg, Schnitlerhytta – for å nevne noen.

Arrangør er Sjur Harby, se info på hans hjemmeside disenkolonial.no. Pris 800 kr. Påmelding til Sjur Harby mob. 488 97 714.


Torsdag 14. april
Fredrik 3.s hall i indre festning kl. 19.00

Saluttens historie

Fredriksten festning feirer 350 år. I den anledning har kommandanten invitert historielagene til samarbeid om en foredragsrekke.
Brigader Geir Holmenes forteller om saluttens historie – alarmsignal og hedersmarkering.


Torsdag 28. april
Gamle Prestebakke kl 19.00

Under vaiende faner

Lillian Nyborg, nytilsatt konservator ved museet i Halden, holder foredrag om Østfoldmuseenes faneprosjekt. – “Fra loft og kjeller til klimastyrt paradis.” Ved museet i Halden befinner det seg godt og vel 90 faner – en spennende og fargerik kulturskatt. I løpet av 2011 skal nytt museumsmagasin tas i bruk på Mysen, og alle fanene skal registreres og fotograferes. Lillian tar med både faner og bilder til Prestebakke.


Søndag 29. mai
Frammøte ved Skee kirke kl 12.00

Utflukt til Skee

Torsten Torstensson, leder i Skee Hembygds-förening og tidligere Strömstadordfører, tar oss i mot og viser bl.a. den store kirken med sitt eventyrlige middelalder-alterskap. Senere reiser vi til Dårskilds högar. Husk niste.!


Tirsdag 31. mai
Fredriksten festning kl 18.00

Bautavandring

På Fredriksten står det mange minnesmerker. De fleste ble satt opp omkring år 1900. Noen er imidlertid eldre, med historie tilbake til 1700-tallet, og et par er av nyere dato. Magne Rannestad er kjentmann og viser rundt blandt kjente og ukjente minnesmerker. Frammøte ved Karl XIIs støtte ved festningskroa.


Torsdag 23. juni
Gamle Prestebakke kl. 18.00

Sankthansfest

Fredriksten festning feirer 350 år. I den anledning har kommandanten invitert historielagene til samarbeid om en foredragsrekke.
Brigader Geir Holmenes forteller om saluttens historie – alarmsignal og hedersmarkering.


Søndag 28. august på Gamle Prestebakke

Sensommerstevne

Årets store historielagsbegivenhet med musikk, opptredener, utstillinger, marked, mm.
Mer informasjon kommer!


Kulturminneregistrering

Vil du bli med på jakt etter gravhauger og andre kulturminner, væpnet med notisbok, kamera og GPS, eller vil du hjelpe til med registrering på data? Kontakt Ulf Vidar Larsen, tlf. 69 19 62 82.


Biblioteket på Gamle Prestebakke

…holder åpent torsdagskvelder kl 18-21.


Meldingstjeneste pr. e-post(for medlemmer)

Historielaget har flere aktiviteter enn vi rekker å informere om pr. brev. I tillegg mottar laget mange spennende invitasjoner, f.eks. fra Skee hembygdsförening. Vil du komme på lagets e-postliste, send melding til
post@idd.no. Dette er gratis, og adresselista er konfidensiell.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *