Herrebøe fajansefabrikk

Herrebøe Fajansefabrikk ble etablert i 1758 ved gården Herrbøe i Idd.

Fabrikken ble etablert av Peter Hoffnagel som kjøpte gården i 1753. Produksjonen omfattet først pottemaker, men i 1758 startet  fajanceproduksjon. Til fabrikken hørte også et teglverk på Furuvarp.

Hoffnagel hadde store økonomiske problemer og måtte i 1762 overlate fabrikken til et aksjeselskap. Det nye aksjeselskapet fikk  flere kapitalsterke handelsmennmed på eiersiden. Bl.a. Christian Ancher & Sønner i Kristiania, Collet & Leuch, M.L. Mogensen på Linderud, James Leuch, Peter Elieson på Hafslund, Peter Collet, Morten Leuch Elieson, Nicolay Feddersten.

Produksjonen bestod av en rekke ulike fajanseprodukter. Kanner, fat, tallerkner, krukker, terriner, oppsatser m.m. De var mest kjent for sine blå dekorer på hvis bunn.

Fabrikken ble aldri noen stor økonomisk suksess. Produksjon og transportkostnadene var for høye i fohold til omsetningen. Fabrikken eksisterte fram til 1772 da den opphørte og eiendommen ble lagt ut for salg.

Bilde av Herrebøe fra Digitalmuseet

I dag er produkter fra Herrebøe svært sjeldne. Hvis du dukker opp på markedet prises de normalt svært høyt. Kunstindustrimuseet i Oslo har en større samling Herrebøefajance.

Kilder:
Harald Bakke – Id Herred – Fredrikshald 1915
Lauritz Opstad – Herrebøe-fajansene – Oslo 1992

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *