Nysgjerrig på forfedrene?

Liker du å grave i slekta? Stammer du fra Harald Hårfagre? Vel, vi kan kanskje ikke hjelpe deg med det siste, men nå gjør vi det enklere å finne dine aner fra Idd og Enningdalen.

[Red. anm. 16/11-23: Den omtalte tjenesten er for tiden ikke tilgjengelig på idd.no. Vi beklager dette.]

Slektsgranskerne i Idd og Enningdalen Historielag har i flere år transkribert data fra kirkebøker og folketellinger og gitt disse ut i trykt form. Nå går vi et skritt videre og gjør en del av disse søkbare via www.idd.no.

Dataene fra registrene er konvertert og lagt i en søkbar database. Dette vil gjøre det atskillig enklere å finne sine aner fra de periodene kildene omfatter.

Kildene som er gjort tilgjengelig er:

  • Folketellingen 1875 for Idd Herred.
  • Døde personer registrert i kirkebøker for Idd og Enningdalen i perioden 1720-1799.
  • Fødte personer registrert i kirkebøker for Idd og Enningdalen i perioden 1720-1739, samt for Idd i 1740.

I folketellingen kan du søke etter personer eller steder. På personene som er registrert er det som oftest lagt til opplysninger som fødselsår, bosted, yrke, fødested eller andre merknader. Går du inn på spesifikke steder kan du få opplysninger om dyrehold og dyrket mark. Her vil du også få opplysninger om alle personene som er registrert på stedet, som f.eks. kan være viktig for å kartlegge slekt/familieforhold innad i familien.


Illustrasjonen viser eksempel på hva du kan hente ut fra Folketellingen på et bestemt sted. Foto fra idd.no

I registrene over fødte personer vil du få opplysninger om barnets navn og dåpsdato, foreldrenes navn, bosted og i enkelte tilfeller yrke. Du vil også få en liste over barnets faddere.

I registrene over døde personer vil du få opplysninger om navn, begravelsesdato, bosted, yrke, alder m.m. på avdøde person.

Slektsgranskning er en fascinerende hobby, som kan holde deg trollbundet i mange timer. Mørke høstkvelder kan fort bli til nattetimer på jakt etter detaljer om dine forfedre og slektninger. I rekken av kilder en slektsgransker bruker, er disse kildene vi nå gjør søkbare et viktig bidrag i så måte.

De fleste slektsgranskerne er godt kjent med Digitalarkivet og kildene her. De kildene vi nå tilgjengeliggjør finnes ikke søkbare her eller andre steder på Internett, og er derfor unike for idd.no.

Slektsgranskerne i Idd og Enningdalen Historielag treffer du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *