Høstvandring ved nordenden av Ørsjøen

Idd og Enningdalen Historielag inviterer til Høstvandring ved nordenden av Ørsjøen. Møt fram søndag 26. september kl 11.00 ved Ånerød (skiltet fra Ørsveien – ta av mot Ør ved Aspedammen)

Fra fjorårets høstvandring. Foto: Trond Nøstvik.<

Målet for søndagsturen er traktene nord for Ørsjøen, nærmere bestemt området ved gården Ånerød. Herfra går vi gjennom skog og over åsrygger mot Blakkemosen. Erling Fosser er lokalkjent i terrenget og vil dele med seg av historiene om folk og steder under fotturen.

Landskapet rommer spor etter folk som har vært her før oss. I dalbunnene kan man finne groper med rester etter brenning av trekull, og på høydedraga ligger gravrøyser fra bronsealderen. Gjennom generasjonene år har folk undret seg over disse fornminnene, noe et navn som “Munkekjerka” er vitne om. Enklere er det å tolke navnet “Damtjern”, for vannet har blitt utnyttet i mange hundre år.

I skogene ved Ånerød er det også tradisjoner knyttet til krigere og gamle veifar. Karl XIIs tropper passerte på 1700-tallet, men også tidligere har soldater gått forbi når de skulle nord for Ørsjen på vei til – eller fra – Sverige. På søndag går vi i fotefara etter disse, og vi vil også passere ei gammel steinbru.

Vi er nå i den fineste tida av året hva gjelder turer i skog og mark. Sommerdisen er forsvunnet, og ved klart vær kan man skue milevis utover landskapet. Om meteorologene spår riktig, blir det vakkert vær på søndag, og da kan vi love flott utsikt fra åsrygger og høydedrag.

Turen er åpen for alle – husk niste!

Hilsen
Idd og Enningdalen Historielag
Jens Bakke, leder
mob 993 54 286

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *