Enningdalselva

Enningdalselva, også kalt Berbyelva, ligger helt sør i Østfold i Halden kommune. Den renner gjennom Enningdalen, mellom Bullaren i Sverige og Iddefjorden og er ca. 13 km lang.

Enningdalselva er en del av Kornsjøvassdraget (også kalt Enningdalsvassdraget) som har sine kilder i Nordre- og Søndre Boksjø, og Nordre-, Midtre- og Søndre Kornsjø som ligger i grensetraktene mellom Aremark/Halden og Dals-Ed i Sverige. Videre gjennom Kynne älv og Bullaren i Sverige. Herfra renner den som Enningdalselva til den når Iddefjorden ved Berby. Av større sidevassdrag kommer ett fra Ørsjøen, som slutter seg til Enningdalselva 1 km før Iddefjorden. Fra Lysevatn og Øvre Elgvann renner Elgå som utgjør en del av riksgrensen, og som etter Elgåfossen slutter seg til Enningdalselva ved Holtet. Hele vassdraget er ca. 70 km langt, med et nedbørsfelt på 780 km2. 1/3 av nedbørsfeltet er i Østfold og 2/3 i Dalsland/Bohuslän i Sverige.

Enningdalselva er kjent som en god lakseelv, med rekordlaks på 16,6 kg og gjennomsnittsvekt på 4,5 kg.

Vassdraget ble tidligere nyttet til tømmerfløting, møller, kverner, sagbruk, ålefiske og perlefiske. Rester av gamle demninger og fløtningsinnretninger kan sees flere steder i sidevassdragene. Også ålefiske hadde tidligere stor betydning.

Elva er vernet i henhold til Verneplan IV for vassdrag.

Kilde: www.wikipedia.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *