Fossevandring i Tistedalen

Søndag 30. mai kl. 11.00 inviterer Idd og Enningdalen Historielag til en søndagstur ved Tistedalsfossen. Særlig er det fossens sørside vi skal ta for oss – den delen som sogner mot Idd.

Tistedalsfossen har vært selve drivkraften i Haldens historie.  Fra femtenhundretallet lå det mange små vannsager og balanserte langs fossejuvet. På sørsiden av fossen, regnet fra toppen, lå Bro-sagene, Stumberg-sagene, Fortuna sag, Gjernses sag, Due-sagene (også kalt Kjempe-sagene), Vågehals-sagene, Pina sag og Kjøpmanns-sagene.

I dag er det vanskelig å finne spor etter alle disse sagene. Derimot finnes det fundamenter etter noen av de tre store sagbrukene som Saugbrugsforeningen bygde på 1860-tallet for å modernisere sagbruksdriften i fossen. Disse var i drift til 1909, da vannet for siste gang ble tatt av vannhjulene og isteden ble ført i rør til de nye elektriske turbinene.

Turen starter ved Tistedalsfoss kraftverk. Her forteller Torfinn Moen, og vi improviserer en utstilling av bilder, og kanskje også film, i den store kraftverkhallen fra 1907. Ole P. Hagen er veiviser oppover langs fossen og forteller om de gamle sagbrukene. Vi håper også å finne fram litt historie om kullmilene som skapte brenselet for Cathrineholms Jernværk.

Vel oppe ved Karl XIIs hus blir vi tatt i mot av Trond Velund. Her tar vi matpause – husk niste!

John Solberg er leder for vandringen, og han tar oss med bort til Tistedalen kirke for å vise fram et av de gamle grensemerkene. Grensedragningen mellom Halden, Idd og Berg herreder har vært en komplisert historie for Tistedalen, og John vil fortelle litt om dette – bl.a. ligger kraftverket 10 % i Halden og 90 % i Idd!

For de som måtte ha lyst, er det mulig å avslutte vandringen med en titt innom Vognalliansens verksted i det gamle spinneriet.

Alle er velkomne! Vandringen starter ved bunnen av fossen, med parkering ved Tistedalsfoss kraftverk. Kraftverket ligger sør for elva – kjør bru over fra Fosseveien, som man kommer til enten ved å kjøre veien ned fra Tistedalen, eller ved å kjøre opp ved Fosseløkka. Husk solid fottøy – noe av turen går på litt vanskelig underlag. Bl.a. håper vi å få laget en ny gangbro over turbinrørene i løpet av dagene før søndag…

Hilsen Idd og Enningdalen Historielag
Jens Bakke
mob 993 54 286

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *