Herrebøe fajansefabrikk

WikIdd, Kategori: Næringsliv, Tema: Herrebøe fajansefabrikk

Herrebøe Fajansefabrikk ble etablert i 1758 ved gården Herrbøe i Idd.

Fabrikken ble etablert av Peter Hoffnagel som kjøpte gården i 1753. Produksjonen omfattet først pottemaker, men i 1758 startet  fajanceproduksjon. Til fabrikken hørte også et teglverk på Furuvarp.

Hoffnagel hadde store økonomiske problemer og måtte i 1762 overlate fabrikken til et aksjeselskap. Det nye aksjeselskapet fikk  flere kapitalsterke handelsmennmed på eiersiden. Bl.a. Christian Ancher & Sønner i Kristiania, Collet & Leuch, M.L. Mogensen på Linderud, James Leuch, Peter Elieson på Hafslund, Peter Collet, Morten Leuch Elieson, Nicolay Feddersten.

Produksjonen bestod av en rekke ulike fajanseprodukter. Kanner, fat, tallerkner, krukker, terriner, oppsatser m.m. De var mest kjent for sine blå dekorer på hvis bunn.

Fabrikken ble aldri noen stor økonomisk suksess. Produksjon og transportkostnadene var for høye i fohold til omsetningen. Fabrikken eksisterte fram til 1772 da den opphørte og eiendommen ble lagt ut for salg.

Bilde av Herrebøe fra Digitalmuseet

I dag er produkter fra Herrebøe svært sjeldne. Hvis du dukker opp på markedet prises de normalt svært høyt. Kunstindustrimuseet i Oslo har en større samling Herrebøefajance.

Kilder:
Harald Bakke - Id Herred - Fredrikshald 1915
Lauritz Opstad - Herrebøe-fajansene - Oslo 1992


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,