Herrebøe fajansefabrikk

WikIdd, Kategori: Næringsliv, Tema: Herrebøe fajansefabrikk

Herrebøe Fajansefabrikk ble etablert i 1758 ved gården Herrbøe i Idd.

Fabrikken ble etablert av Peter Hoffnagel som kjøpte gården i 1753. Produksjonen omfattet først pottemaker, men i 1758 startet  fajanceproduksjon. Til fabrikken hørte også et teglverk på Furuvarp.

Hoffnagel hadde store økonomiske problemer og måtte i 1762 overlate fabrikken til et aksjeselskap. Det nye aksjeselskapet fikk  flere kapitalsterke handelsmennmed på eiersiden. Bl.a. Christian Ancher & Sønner i Kristiania, Collet & Leuch, M.L. Mogensen på Linderud, James Leuch, Peter Elieson på Hafslund, Peter Collet, Morten Leuch Elieson, Nicolay Feddersten.

Produksjonen bestod av en rekke ulike fajanseprodukter. Kanner, fat, tallerkner, krukker, terriner, oppsatser m.m. De var mest kjent for sine blå dekorer på hvis bunn.

Fabrikken ble aldri noen stor økonomisk suksess. Produksjon og transportkostnadene var for høye i fohold til omsetningen. Fabrikken eksisterte fram til 1772 da den opphørte og eiendommen ble lagt ut for salg.

Bilde av Herrebøe fra Digitalmuseet

I dag er produkter fra Herrebøe svært sjeldne. Hvis du dukker opp på markedet prises de normalt svært høyt. Kunstindustrimuseet i Oslo har en større samling Herrebøefajance.

Kilder:
Harald Bakke - Id Herred - Fredrikshald 1915
Lauritz Opstad - Herrebøe-fajansene - Oslo 1992


Tre siste

Lopper - ja takk!
Lopper søkes! Lopper hentes! Lopper tas i mot med stor takk!
Les mer (07.06.2018)

Kampene ved Prestebakke 1808 - en historisk 210-årsmarkering
Helga 15.-17. juni vil Iddske Compagnie, Idd og Enningdalen Historielag og Enningdalen Menighet markere at det er 210 år siden kampene ved Prestebakke kirke.
Les mer (05.06.2018)

Vårtur i glimrende vær
Turleder Arnfred Antonsen hadde lagt opp til en interessant tur i vakkert kulturlandskap og ikke minst vakkert vær.
Les mer (22.05.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 1. og 2. september. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,