Brookes Granite Coy

WikIdd, Kategori: Næringsliv, Tema: Brookes Granite Coy

Britisk stenhuggerfirma med brudd bl.a. ved Ystehede ved Iddefjorden.


Brookes sitt anlegg ved Ystehede. Kontorbygning, landhandel og arbeidsbrakker. Postkort fra ca. 1910. Kort utlånt av haldenkort.net.

Startet sin norske virksomhet ved at de overtok ingerniør E. Schibsteds granitbrudd i traktene rundt Fredrikshald og Fredrikstad i 1902.

Deres største brudd lå ved Ystehede ved Iddefjorden og Refsal og Roppestad brudd i Torsnes, men hadde også brudd ved Eskeviken, Risum, Berger, Nordby, Lund, Hovelsrød og Iddebøen, alle beliggende ved eller i nærheten av Iddefjorden. Videre brudd på Holm ved Torsøkilden, forskjellige brudd i Rolvsøy, Glemminge, Tune, Råde, samt på Hvaler. Hadde også betydelige brudd i Sverige.

Bruddene ved Ystehede var et av de største i Iddefjordsområdet. Her var det anlagt jernbane og dampkran. Her ble det produsert gate-, kant- og kaistein, bro- og dokarbeider samt bygningsten.

Brookes solgte sine norske steinbrudd til Forsberg i 1929. På dette tidspunktet var det kun bruddet ved Ystehede som var i drift. Her jobbet det da ca. 40 mann.

Av arbeider som firmaet har utført, kan nevnes:

  • Bygninger: Manchester - Royal Infirmary, Ager - Cross & Co. Building, Buenos Aires - Lambeth Town Hall, London - Delph Reservoir Water-Work, Bolton, (England)
  • Kaianlegg: Sceweningen (Holland), Colastino (Argentina), Clyde
  • Dokstenleverancer til Bombay
  • Broarbeider I Amsterdam
  • Kant- og gatstenleverancer til Buenos Aires, Rosario, Santa Fé, Havanna samt til de fleste europæiske land.


SS Claveresk ligger til kai ved Brookes sitt anlegg ved Ystehede. Her lastes det sten som skal skipes til Argentina. Postkort utlånt av haldenkort.net

 

Kilder:
John Oxaal - Norsk Granit - Kristiania 1916
Halden Arbeiderblad


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,