Slektsgranskerkomiteen 2020

Av: Kari Stumberg Omholt, Publisert: 10.03.2021

Slektsgranskernes virke i 2020

Normalt holder slektsgranskerne møte i Biblioteket på Gamle Prestebakke annen hver tirsdag. I år har vi ikke hatt møte mellom 3. mars og 6. oktober. Vi jobber fortsatt med å transkribere våre eldste kirkebøker, det vil si at vi leser de gamle håndskrevne tekstene fra Digitalarkivet og legger det inn i et skjema som vi sender til Digitalarkivet. Dette fører til at det blir mulig å søke på navn.

Dette er imidlertid ikke så enkelt som man skulle tro fordi de ulike prestene håndterte skrivemåten av navn helt forskjellig. For eksempel skrev flere navnet Ragnhild som Rangnil, Ingeborg som Ingebor eller Ingebaar og bokstaven J i begynnelsen av navn ble vanligvis ikke benyttet. I stedet ble navnet Jens skrevet som Iens. Stedsnavnene i Enningdalen ble også håndtert veldig ulikt og vil nok ikke være så enkle å søke opp med nåtidens skrivemåter.

Da Norge ble stengt ned, fikk befolkningen antagelig god tid til å grave i sin egen slektshistorie. Det kom en rekke spørsmål fra fjern og nær fra folk som har en oldemor eller annen slektning fra Idd. Vi har brukt timevis på å besvare interessante problemstillinger. Nå har vi hatt en forsiktig oppstart av gruppemøtene våre igjen, men avtaler bare fra gang til gang.


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,