Velkommen til lystgård-safari på Idd

Av: Jens Bakke, Publisert: 24.07.2020

Idd og Enningdalen Historielag inviterer til kulTURvandring med Lystgårder som tema.

Torsdag 30. juli kl. 18.00!

Idd og Enningdalen Historielag inviterer - det er frammøte ved Risum ungdomsskole, og arrangementet er gratis og åpent for alle. Vi skal bl.a. se på Risum-gårdene, Rishaugen, Sofienlund og Øberg.

Det har skjedd mye siden 1800-tallets lystgårdsperiode - noen av husene er bygget om og til, andre er revet eller brent - men fortsatt står det mye igjen. Dessuten blir det litt om giftmord, landssvik og rykter om en nedgravd skatt ...


Rishaugen på 1890-tallet. Som det synes, hadde familien Stang egen gartner. Foto fra boka "Den fredrikshaldske slekt Stang".

 


Gamle mor Bolette Stang i bakgrunnen, sittende i trappa på Rishaugen, eller "Aldershvile" som de hadde døpt eiendommen da hun og mannen Ole kjøpte stedet da de var i 30-åra. Om vinteren bodde de i Stangepaleet på Wiels plass, der sparebanken er nå. Svigerdatteren sitter ved siden av henne, og foran barnebarnet Ole A. Stang. Fotografiet er tatt i 1894 av Oles forlovede Emma Heiberg. Emma og Ole ble etterhvert svigerforeldre til Wenche Foss. Foto fra boka "Den fredrikshaldske slekt Stang".


Interiør fra Risum i lensmann Knudsens tid. Merk de flotte rokokko-møblene i bakgrunnen - de er nå på Borgarsyssel Museum.

Risum før huset ble om- og påbygd til husmorskole i 1918. Trolig er bygningen oppført på 1840-tallet, selv om verandaen kanskje kom noe senere. Denne Risum-gården ble skilt ut fra kommandantens Risum i 1845, og huset ble oppført av Christen Stang, som forøvrig var gift med datteren til kommandant Fleischer. Christen var en av 4 brødre Stang som hadde hver sin lystgård på Idd.


Hovebygningen på Øberg ble oppført som sommerhus for Wenche og Truels Wiel i 1876. Det var et ferdighus, dvs. det ble først satt sammen på Wiels Brug på Torp i Borg før det ble satt opp på Øberg. Huset ble revet ca 1980.


Sofienlund, oppført for Niels Anker Stang på 1840-tallet - og senere påbygd en veranda. Huset brant på 1970-tallet. Gården fikk navn i 1812 da den ble skilt ut fra Rishaugen. Navnet fikk den etter kjøpmann Peter Schyttes kones Sofie. Foto tatt ved et slektstreff i Aschehoug-familien, trolig på 1930-tallet. 


Skisse til huset på Sofienlund, tegnet av Truels J. Wiel, bror av husfrua Cathinka Stang f. Wiel. 


Risum, best kjent som Viks Risum, er også fra 1840-tallet. Dette har tilhørt bl.a. skipskaptein Nygaard, sukkerverkseier Victor Kjellberg, Antonette Martin, Christopher Moestue - før gartner Vik kjøpte gården og anla eplehage. Foto fra "Norske gardsbruk" 1942. 

 


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,