Vandring i historien på Bakke og Liholt

Av: Svein Norheim (Tekst og foto), Publisert: 31.08.2020

Søndag 30. august var et 50-talls personer med på Idd og Enningdalen Historielags vandring. Knut Bakke, som bor på Bakke, var dagens omviser.

Vi startet på Bakke brygge der sola skinte og Iddefjorden lå speilblank. Utstyrt med høytaler tok Knut Bakke oss først med rundt i bebyggelsen på Bakke.

Deretter gikk vi mot Liholt gjennom området for det gamle stenbruddet der det nå er utskipningshavn for pukk fra stenbruddet i Brækka.

Deretter langs fjorden til bebyggelsen på Liholt. Her går forøvrig Historielagets Karl XIIs vei og Kyststien og Pilegrimsleden.

Etter orientering på Liholt gikk turen videre et kort stykke langs riksveien før vi gikk inn på Liholtbana og fulgte denne et godt stykke - med innlagt rast på et fantastisk utsiktspunkt utover Bakke og Iddefjorden.

Deretter gikk vi den gamle traseen for en bremsebane (nå hyttevei) som ender nede ved fjorden. De gamle beboerne kalte denne veien for "BANA" (ikke til forveksling med den gamle jernbanetraseen Liholtbana).

Det er svært mye historie som Knut Bakke formidlet på veien - fra kigshistorie, skolehistorie, rekonvalesenthjemmet, bebyggelseshistorie på Bakke med Løkka, O.J. Bakkes handel, Franzebakke,og stenindustri, Lille Liholtbrakka, Norges eldste Folkets Hus og Liholtbana.

En stor takk til Knut Bakke for utmerket utført arbeid! Og takk til alle dere som ble med på turen - og som taklet covid-19 restriksjonene på en eksemplarisk måte!


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,