Historielagsmøtet på Orød Lystgård

Av: John Ljøner Andersen, Publisert: 12.10.2018

Fra historielagsmøtet på Orød Lystgård torsdag 11. oktober kl. 1900

I samarbeid med Anne Håbu og Tor Øvrebø inviterte Idd og Enningdalen Historielag til medlemsmøte på Orød Lystgård.

Av plasshensyn ble antallet begrenset til femti. Orienteringen fant sted i Vognremissen (2. etasje i det røde huset tvers over gårdsplassen). Etter at historielagsleder Kari S. Omholt hadde ønsket velkommen og takket Anne for at IEH fikk holde sitt møte på Orød, ga Torstein Disen en orientering om det private gravstedet som har ligget i en trelund ute på jordet foran lystgården hvor medlemmer av de tidligere eierfamiliene Leganger og Mamen i sin tid ble gravlagt, et gravsted som er lagt ned. Korsene er å finne på minnelunden på Os kirkegård.

Som følge av Anne- og Tors omfattende restaureringsarbeid gjennomførte Anne et bildekåseri om forvandlingen av gården fra en forfallen ruin til en praktgård, inkludert omtale av restaureringen av sidebygninger og hageanlegg, mens forsamlingen kunne drikke kaffe og hadde noe å bite i. Etter kåseriet ble alle invitert til å besøke lystgården innvendig, hvor vi kunne se hvor utrolig flott lystgården også var blitt restaurert innvendige. En stor opplevelse for alle frammøtte!

 


Tre siste

Filmkveld med Tex Strandberg
Torsdag 28. februar kl. 19.00 inviterer historielaget til filmkveld på Gamle Prestebakke. Tex Strandberg viser filmer av forskjellig årgang: Vidar Parmer som forteller på Rød Herregård, samt en film om hvordan DS «Turisten» kom tilbake til Haldenkanalen. I tillegg har han med et par gamle "overraskelsesfilmer" fra sitt rikholdige filmarkiv.
Les mer (24.02.2019)

Årsrapport 2018 for gruppa for Registrering av kulturminner
1904-sten ved Karl XIIs vei på Finnsvika I 2018 har gruppa bestått av Marit Bokerød Hansen, Kåre Gribsrød, Trond Bakke, Arnfinn og Mai Norderhaug, Ole P. Norderhaug, Ole P. Hagen, Bjørn Nakken, Thore Nielsen, Arne Omholt, John Solberg og Ulf Vidar Larsen.
Les mer (17.02.2019)

Årsrapport 2018 for Slekstgranskergruppen
Gruppen har hatt møte annen hver tirsdag i måneden i tiden august – desember og medio januar – mai.
Les mer (17.02.2019)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2019
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,