Historielagsmøtet på Orød Lystgård

Av: John Ljøner Andersen, Publisert: 12.10.2018

Fra historielagsmøtet på Orød Lystgård torsdag 11. oktober kl. 1900

I samarbeid med Anne Håbu og Tor Øvrebø inviterte Idd og Enningdalen Historielag til medlemsmøte på Orød Lystgård.

Av plasshensyn ble antallet begrenset til femti. Orienteringen fant sted i Vognremissen (2. etasje i det røde huset tvers over gårdsplassen). Etter at historielagsleder Kari S. Omholt hadde ønsket velkommen og takket Anne for at IEH fikk holde sitt møte på Orød, ga Torstein Disen en orientering om det private gravstedet som har ligget i en trelund ute på jordet foran lystgården hvor medlemmer av de tidligere eierfamiliene Leganger og Mamen i sin tid ble gravlagt, et gravsted som er lagt ned. Korsene er å finne på minnelunden på Os kirkegård.

Som følge av Anne- og Tors omfattende restaureringsarbeid gjennomførte Anne et bildekåseri om forvandlingen av gården fra en forfallen ruin til en praktgård, inkludert omtale av restaureringen av sidebygninger og hageanlegg, mens forsamlingen kunne drikke kaffe og hadde noe å bite i. Etter kåseriet ble alle invitert til å besøke lystgården innvendig, hvor vi kunne se hvor utrolig flott lystgården også var blitt restaurert innvendige. En stor opplevelse for alle frammøtte!

 


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,