Kampene ved Prestebakke 1808 - en historisk 210-årsmarkering

Av: Jens Bakke, Publisert: 05.06.2018

Helga 15.-17. juni vil Iddske Compagnie, Idd og Enningdalen Historielag og Enningdalen Menighet markere at det er 210 år siden kampene ved Prestebakke kirke.

Kampene ved Prestebakke 1808. Trykk etter akvarell av Andreas Block 1901.

Fredag 15. juni kl. 20.00 starter vi med omvisning og kåseri ved Jens Bakke i og ved Prestebakke kirke - tema "Kulehull og svenskegraver". 

Lørdag 16. juni kl. 14.00 inviteres det til Gamle Prestebakke fra kl 14.00, der det er historisk leir på tunet, matsalg og visning av militærhistorie fra flere militærhistoriske foreninger fra Norge og Sverige. Halden historiske Samlingers utstilling om krigen 1808 - "En förbannad historia" - vises i Svenskestua. 

Lørdag kl. 15.30 blir det korum (feltandakt) på tunet og avmarsj for en historisk vandring med bl.a. Magne Rannestad og Helge Warberg. Vandringen ender på kirkebakken kl. 16.30, der de historiske avdelingene markerer 210-årsminnet av kampene. 

Søndag 17. juni kl. 11.00 blir det historisk gudstjeneste i Prestebakke kirke ved sogneprest Reidar Finsådal, som avsluttes med blomsternedleggelse ved soldatgravene fra 1808 ved historielagsleder Kari Stumberg Omholt.

Alle arrangementene er gratis for publikum takket være tilskudd fra Halden kommune, Sparebank1stiftelsen Halden og Clara Lachmanns fond. 


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,