Årsmelding for Stasjonskomiteen – 2017

Av: Tore Collett-Moen, Publisert: 07.02.2018

Komiteen for Prestebakke Jernbanestasjon består av: Tore Collett-Moen (komitéleder), Ulf Vidar Larsen (komitesekretær), Olav Wold og Per Lervik.

Komiteen arbeider for at Prestebakke stasjon skal bli benyttet til aktiviteter og bidra positivt til aktivitet i historielaget og til glede for lokalsamfunnet på Prestebakke. Ved årsskiftet 2013/14 ble det inngått en 3-års leiekontrakt mellom historielaget og ROM eiendom. Avtalen er forlenget til 2018.

I første etasje i stasjonsbygningen er det et fungerende kjøkken og møblert et møterom og en salong. Lokalene er tilrettelagt for utleie. I annen etasje er det flere rom som kan benyttes til aktiviteter.

I lengre tid har det vært lekkasjer rundt samtlige skorsteiner og disse er nå tettet med nye takbeslag og en av skorsteinene er rehabilitert, slik at peis-ovnen i stuen kan igjen benyttes. I løpet av sommeren fikk vinterhagen nytt tak med skiferkledning.

I forbindelse med Sensommerstevnet 2017 ble det satt opp et modelljernbaneanlegg for mindre barn i stuen og rigget opp en utstilling av jernbaneeffekter i det opprinnelige venterom og ekspedisjonslokale. Der ble det også satt opp et postkontor med salg av postkort og frimerke med motiv relatert til Smålensbanen. Publikumstilstrømningen var også i år rekordstor.

Det arbeides fortsatt med å etablere en brukergruppe av stasjonen. På 16. mars 2017 ble interessentene vi registrerte i 2016 invitert til mimrekveld på Prestebakke stasjon. Denne gang med kåseri ved Jernbaneveteran Oddvar Kristiansen. Han snakket om livet og gjøremål ved stasjonene med utgangspunkt i en liten Handbok for Jernbanetjenestemenn utgitt i 1926. Komiteens medlemmer deltok på Modelljernbanestevnet på Kornsjø stasjon 20. og 21. mai og var med å markere Sommertogets besøk på Kornsjø 19. august.

Også i 2017 har vi mottatt gaver i form av bl.a. bøker, tidsskrifter, notater, fotografier og utklipp. Gavene er viktige for å kunne dokumentere og formidle historien til jernbanestrekningen Halden – Kornsjø. Det arbeides med å registrere og organisere gavene.

Idd, 20.1.2018
Tore Collett-Moen, komitéleder


Tre siste

Filmkveld med Tex Strandberg
Torsdag 15. mars kl. 19.00 inviterer historielaget til filmkveld på Gamle Prestebakke. Tex Strandberg viser filmer han selv har tatt opp ved fredsjubileet i 1995 og ved bygging av ny bybru i 1999-2000. I tillegg har han med et par gamle "overraskelsesfilmer".
Les mer (11.03.2018)

Vårprogram 2018
Idd og Enningdalen Historielag presenterer et variert program for våren 2018. Velkommen til våre arrangement.
Les mer (08.03.2018)

Gamle bilder på nett
På nettsidene til historielaget har man et billedarkiv med gamle bilder fra Idd. Nå er dette arkivet utvidet med ca. 1500 bilder og totalt nærmer vi oss nå 2000 bilder.
Les mer (04.03.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 27. og 28. august. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,