Årsmelding for Stasjonskomiteen – 2017

Av: Tore Collett-Moen, Publisert: 07.02.2018

Komiteen for Prestebakke Jernbanestasjon består av: Tore Collett-Moen (komitéleder), Ulf Vidar Larsen (komitesekretær), Olav Wold og Per Lervik.

Komiteen arbeider for at Prestebakke stasjon skal bli benyttet til aktiviteter og bidra positivt til aktivitet i historielaget og til glede for lokalsamfunnet på Prestebakke. Ved årsskiftet 2013/14 ble det inngått en 3-års leiekontrakt mellom historielaget og ROM eiendom. Avtalen er forlenget til 2018.

I første etasje i stasjonsbygningen er det et fungerende kjøkken og møblert et møterom og en salong. Lokalene er tilrettelagt for utleie. I annen etasje er det flere rom som kan benyttes til aktiviteter.

I lengre tid har det vært lekkasjer rundt samtlige skorsteiner og disse er nå tettet med nye takbeslag og en av skorsteinene er rehabilitert, slik at peis-ovnen i stuen kan igjen benyttes. I løpet av sommeren fikk vinterhagen nytt tak med skiferkledning.

I forbindelse med Sensommerstevnet 2017 ble det satt opp et modelljernbaneanlegg for mindre barn i stuen og rigget opp en utstilling av jernbaneeffekter i det opprinnelige venterom og ekspedisjonslokale. Der ble det også satt opp et postkontor med salg av postkort og frimerke med motiv relatert til Smålensbanen. Publikumstilstrømningen var også i år rekordstor.

Det arbeides fortsatt med å etablere en brukergruppe av stasjonen. På 16. mars 2017 ble interessentene vi registrerte i 2016 invitert til mimrekveld på Prestebakke stasjon. Denne gang med kåseri ved Jernbaneveteran Oddvar Kristiansen. Han snakket om livet og gjøremål ved stasjonene med utgangspunkt i en liten Handbok for Jernbanetjenestemenn utgitt i 1926. Komiteens medlemmer deltok på Modelljernbanestevnet på Kornsjø stasjon 20. og 21. mai og var med å markere Sommertogets besøk på Kornsjø 19. august.

Også i 2017 har vi mottatt gaver i form av bl.a. bøker, tidsskrifter, notater, fotografier og utklipp. Gavene er viktige for å kunne dokumentere og formidle historien til jernbanestrekningen Halden – Kornsjø. Det arbeides med å registrere og organisere gavene.

Idd, 20.1.2018
Tore Collett-Moen, komitéleder


Tre siste

Filmkveld med Tex Strandberg
Torsdag 28. februar kl. 19.00 inviterer historielaget til filmkveld på Gamle Prestebakke. Tex Strandberg viser filmer av forskjellig årgang: Vidar Parmer som forteller på Rød Herregård, samt en film om hvordan DS «Turisten» kom tilbake til Haldenkanalen. I tillegg har han med et par gamle "overraskelsesfilmer" fra sitt rikholdige filmarkiv.
Les mer (24.02.2019)

Årsrapport 2018 for gruppa for Registrering av kulturminner
1904-sten ved Karl XIIs vei på Finnsvika I 2018 har gruppa bestått av Marit Bokerød Hansen, Kåre Gribsrød, Trond Bakke, Arnfinn og Mai Norderhaug, Ole P. Norderhaug, Ole P. Hagen, Bjørn Nakken, Thore Nielsen, Arne Omholt, John Solberg og Ulf Vidar Larsen.
Les mer (17.02.2019)

Årsrapport 2018 for Slekstgranskergruppen
Gruppen har hatt møte annen hver tirsdag i måneden i tiden august – desember og medio januar – mai.
Les mer (17.02.2019)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2019
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,