Sommertur på Iddefjorden

Av: John Ljøner Andersen (Tekst og foto), Publisert: 24.07.2017

Årets sommertur i regi av styret i Idd og Enningdalen Historielag gikk av stabelen 23. juli med Iddefjorden som turmål.

Eivind Løvås som historielagets leder ønsket de 30 påmeldte velkommen til sommertur med båten Akstholm med Rune Midtlien som skipper. Turen gikk fra Rekecafeen med Krokstrand som båtturens vendepunkt før retur til Halden.

I et strålende sommervær gikk turen inn Iddefjorden med passering av bl.a. Rødnabbene og Skysskafferen fyr mens deltakerne kunne kose seg med kaffe og kaker under hele båtturen.

Et første høydepunkt på båtturen var passeringen av Monolittbruddet hvor Arne Omholt som prosjektleder fortalte om historielagets store og viktige tiltak med bl.a. bygging av en kopi av granitt- blokken som senere ble monolittmonumentet i Vigelandsparken.

Før Krokstrand passerte vi Hällesmark som var endepunktet ved Iddefjorden for Galärvägan, hvor svenske karoliner dro 12 militære galärfartøy med opptil 20 meters lengde fra Strømstad til Iddefjorden i 1718 som ledd i kong Karl XIIs forberedelser til angrepet på Fredriksten festning.

Ved ankomst til Krokstrand møtte vi helt uventet utilfredsstillende kaianlegg. Derfor kunne vi ikke komme i land for å bli vist rundt av lokalhistoriker Harald Simonsson mens han fortalte om tidlige tiders stenhoggervirksomhet og annen lokalhistorie fra stedet. Siuasjonen ble elegant løst ved at guiden klatret om bord i Akstholm via skip i opplag. Dermed kunne han gi oss en kortversjon av hva han hadde planlagt å fortelle oss under vandring på Krogstand. Han ble behørig takket for sin innsats av Eivind Løvås.

Akstholm fraktet oss alle tilbake til Halden i et fortsatt strålende vær. Mange av turdeltakerne avsluttet den flotte båtturen med å innta en skalldyrbufe på Rekecafeen.


Historielagets leder Eivind Løvås (t.v.) med deler av turfølget.


Kaffe og kaker ble servert på turen.


Monolittbruddet med kopien av granittblokken.


Arne Omholt


Hällesmark


Harald Simonsson


Eivind Løvås takker Harald Simonsen for innsatsen


Tre siste

På loffen
Nå har du mulighet til å få et flott innblikk i landstrykere og vagabonder langs de norske landeveier.
Les mer (16.01.2018)

Nytt år for slektsgranskning
Nytt år og nye muligheter til å bli med i historielagets slektsgranskergruppe.
Les mer (07.01.2018)

Lansering av årets Ida
Sist lørdag var det forfattersamling og lansering av den 17. utgaven av historielagets årbok - Ida.
Les mer (20.11.2017)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 27. og 28. august. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Eivind Løvås, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,