Vårvandring på Buer

Av: John Ljøner Andersen, Publisert: 21.05.2017

Historielagets vårvandring gikk i år til Buergrenda og Idebøen

Turkomiteen som har ansvaret for historielagets vandringsturer, søkte denne gangen bistand hos Jens Bakke, som igjen søkte bistand hos Erling Kjelvik for en vandring på Buer og Idebøen.

Det var Erling som hadde gått opp vandringsleden, mens Jens var den som hadde kontaktet grunn- og gårdeiere som ønsket oss velkomne til gårds.

Rundt 50 vandrere møtte fram ved Enningdalen hyttebygg hvor historie-lagets leder, Eivind Løvås, ønsket oss velkommen og fortalte om den store virksomheten som tidligere var knyttet til stedet. Her produserte man for det meste laftehytter, men i en periode også ferdighus under navnet Buerhus. Bedriften ble startet av Sigurd Buer og Hans Folkeseth og produksjonen varte fra 1961 til 1986. På det meste var 20 snekkere i virksomhet.

Vandringen startet på Buergården, hos Jens Bakke. Både Jens og Torhild (Johnsen) fortalte om gården og miljøet på Buer i eldre og nyere tid. Deler av bygningen har bl.a. vært brukt til skole.

Videre gikk turen til Idebøen der Elisabeth Bøen fortalte om gården og Anette Bøen fortalte om «tantehuset». Det var mange som benyttet den flotte muligheten til å se seg om innvendig på «tantegården» som prisverdig var blitt veldig flott restaurert. 

På gården Engane fortalte Ole Kristian Buer om et teglverk som hadde vært der. Jens fortalte deretter om Verkhaugen, hvor det også hadde vært teglverk.

På neste Buergård fortalte Ole Kristian Buer om gården og gårdsmuseet ble vist fram Dette ble anlagt av hans far Thorolf Buer. På gården var det også et imponerende antall hester.

Som siste stopp ble nok en Buergård besøkt. Her var det eier Caroline Buer Jonassen som tok i mot.

Eivind Løvås avsluttet med å gi alle som hadde medvirket til gjennomføringen av vandringen, en stor takk med tilslutningen fra alle vandrere, en tur på rundt 4 timer.


Eivind Løvås ønsker velkommen.


På vei opp til den første Buer-gården som ble besøkt.


Jens Bakke og Thorild Johnsen


På Buer hos Jens Bakke og Marit Bakke


På Idebøen fortalte Elisabeth Bøen om gården.


Anette Bøen fortalte om "tantehuset".


Lunsjpause


På Buer hos Ole Kristian Buer.


Gårdsmuseum


Turfølge på nærmere 50 vandrere.


Tre siste

På loffen
Nå har du mulighet til å få et flott innblikk i landstrykere og vagabonder langs de norske landeveier.
Les mer (16.01.2018)

Lansering av årets Ida
Sist lørdag var det forfattersamling og lansering av den 17. utgaven av historielagets årbok - Ida.
Les mer (20.11.2017)

Svein Syversen forteller om «Fjella»
Torsdag 23. november kl. 19.00 kommer Svein Syversen til Gamle Prestebakke for å presentere sin nye bok om «Fjella». Her tar han for seg Ankerfjella, Ertemarka, Prestebakkefjella, Ør, Kornsjø og Boksjøene. Velkommen du også!
Les mer (18.11.2017)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 27. og 28. august. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Eivind Løvås, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,