Fra historikerens verksted

Av: Jens Bakke (tekst og foto), Publisert: 02.03.2017

Torsdag 9. mars kl. 19.00 kommer Sven G. Eliassen til Gamle Prestebakke. Han vil fortelle om arbeidet bak den store Halden-historien - og om de 19 juleheftene han har utgitt.

Sven G. Eliassen fotografert på tunet på Gamle Prestebakke ved sensommerstevnet i 2013.

Før jul kom bind én av Haldens historie - en bok på over 500 sider. Det er den foreløpig siste i en lang rekke bøker forfattet av Sven G. Eliassen. Torsdag kveld vil han fortelle om hvordan det er å arbeide som historiker, om hvilke muligheter arbeidet byr på og hvilke utfordringer han har møtt. 

Haldenhistorien omhandlet de tre gamle kommunene Halden, Berg og Idd, og kildetilfanget var ganske forskjellig. Arbeidet med kildene er viktig når man skriver en slik historie: Hvilke kilder finnes, hvilke har gått tapt - og hvordan kan man ta seg rundt huller i arkivene? Særlig har Sven G. vært interessert i demografi, altså befolkningsutvikling, og i mentalitet - hva tenkte og trodde menneskene før oss? Det siste kan det være vanskelig å få grep om når man ikke har muntlige kilder. Likevel er det muligheter for å få glimt av hva folk har tenkt og ment.

I tillegg til de store historiebøkene har Sven G. Eliassen gjennom en årrekke utgitt små julehefter, nå sist om tannpine. Han forteller at dette er hefter tenkt for høytlesning. De har bevisst fått en muntlig form med tanke på at alle, også barn, skal kunne ha glede av dem. Juleheftene har hatt som tema juleskikker, mattradisjoner, pest og plage - og døden. Temaet for neste års julehefte er ennå ikke bestemt, så er det noen som har gode forslag, lover Sven G. Eliassen å ta forslagene opp til vurdering.

Disse heftene er ikke ute til vanlig salg, men Sven G. Eliassen tar med noen til Gamle Prestebakke hvis noen skulle være interessert i dem. 

Torsdagens arrangement er kommet til på initiativ fra historielagets bibliotekskomité, som også lover å stå for serveringen - det blir pølser og brus og mer til!

Møt fram på Gamle Prestebakke kl. 19.00. Biblioteket er åpent fra kl. 18.00. Møtet er åpent for alle!

 

 

 


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,