Årsmelding for Stasjonskomiteen – 2016

Av: Tore Collett-Moen, Publisert: 03.02.2017

Komiteen for Prestebakke Jernbanestasjon består av: Tore Collett-Moen (komitéleder), Ulf Vidar Larsen (komitesekretær), Olav Wold og Per Lervik (tiltrådt komiteen 2016).

Komiteen for Prestebakke Jernbanestasjon består av: Tore Collett-Moen (komitéleder), Ulf Vidar Larsen (komitesekretær), Olav Wold og Per Lervik (tiltrådt komiteen 2016). Komiteen arbeider for at Prestebakke stasjon skal bli benyttet til aktiviteter og bidra positivt til aktivitet i historielaget og til glede for lokalsamfunnet på Prestebakke. Ved årsskiftet 2013/14 ble det inngått en 3-års leiekontrakt mellom historielaget og ROM eiendom. Avtalen er forlenget til 2018.

I første etasje i stasjonsbygningen er det et fungerende kjøkken og møblert et møterom og en salong. Lokalene er tilrettelagt for utleie. I annen etasje er det flere rom som kan benyttes til aktiviteter.

I lengre tid har det vært problemer med samtlige skorsteiner og disse må rehabiliteres før ildstedene igjen kan benyttes. Dette, i kombinasjon med svakt elektrisk anlegg har gjort bygningen uanvendelig i vinterhalvåret. Rom Eiendom har igangsatt rehabilitering av skorsteiner og utført forsterkning av taket etter råteskader.

I forbindelse med Sensommerstevnet 2016 ble det satt opp et modelljernbaneanlegg i stuen og rigget opp en utstilling av jernbaneeffekter i det opprinnelige venterom og ekspedisjonslokale. Der ble det også satt opp et postkontor med salg av postkort og frimerke med motiv fra Prestebakke. Publikumstilstrømningen var rekordstor.

Det arbeides med å etablere en brukergruppe av stasjonen. Senhøstes 2016 ble ca. 40 potensielle interesserte i lokalmiljøet tilskrevet og invitert til en sammenkomst for å undersøke interessen. 13 personer møtte opp og ble enige om å arbeide videre med å etablere en forening og arrangere møter og aktiviteter.

Også i 2016 har vi mottatt gaver i form av bl.a. uniformer, bøker, tidsskrifter, notater, fotografier og utklipp. Gavene er viktige for å kunne dokumentere og formidle historien til jernbanestrekningen Halden – Kornsjø. Det arbeides med å registrere og organisere gavene.

Idd, 22.1.2017
Tore Collett-Moen, komitéleder


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,