Årsrapport fra turkomitéen - 2016

Av: Arnfred Antonsen, Publisert: 03.02.2017

I april 1716 falt klokker Ole Svendsen Bakke i kampene ved Kirkebøen.

 Søndag 10. april markerte historielaget i samarbeid med kirken, borgerkompaniet, artillerikompaniet og Strömstads Historieförening 300-årsminnet for disse hendelsene. Omlag 150 mennesker overvar markeringen på jordet like sør for Søndre Enningdalen kirke. I forlengelsen av dette arrangementet la 70 av disse ut på historielagets første vandring i 2016. Vi fulgte Skauskrokveien sørøstover. Olav Meier Fossdal var kjentmann og guide og følget fikk en grundig orientering om gårder og hendelser i området. Vi gjorde en liten avstikker ned til soldatgrava mellom Killingrød og Gribsrød. Her står en minnestein over den svenske soldaten som ble skutt på dette stedet i 1716.

Thor Signebøen tok imot oss på tunet til Gribsrød gård (Down On The Farm). Mens folk nøt medbrakt mat og drikke lot Thor oss få del i noe av det som hadde utspilt seg på gården. Som kjent er det en del verdensstjerner som har satt sine ben på dette tunet. Mange valgte å avslutte turen her. En del lot seg imidlertid friste av alternativet: vandring på sti ned til Gatevannet, båtskyss over til Grenmar (hvor det ble drevet handel og servering for noen tiår siden) og så gange tilbake til Kirkebøen.

Torsdag 26. mai møtte 75 personer opp i Eskeviken klare for kveldsvandring. Første stopp var på Eskeviken gård hvor eieren, Bjørg Molteberg, orienterte om gårdens historie. Kai Andersen (lille Kai) tok så over og ledet folket ut til Rødnabbene. Han gav oss her levende og muntre skildringer fra dette byens fordums badested – mange av dem selvopplevde. Ferden gikk videre til Skysskafferodden og fyrlykta der. Kai er en allsidig mann, og mens folk inntok sin kaffe, vartet han opp med et lite trylleshow. Siste stopp hadde vi i Engevika. Flott forsommervær bidro også til en vellykket vandring.

Høstturen ble lagt til vårt naboland. 30 personer møtte fram ved Lur kirke i Tanum søndag 2. oktober. Bo Magnusson fra Strømstad var vår guide denne dagen. Han har spesialisert seg på deler av svensk forsvarshistorie. Fokuset på denne turen var de tiltak svenskene iverksatte med tanke på et eventuelt tysk angrep fra norsk jord under 2.verdenskrig. En engasjert guide viste fram og fortalte om den såkalte Torims forsvarslinje. Mye av det som ble bygd og etablert i denne sammenheng er fjernet helt eller delvis. Vi fikk se noe av det som er igjen: beskyttelsesrom for soldater, veisperringer, stridsvognhindre, kanonstillinger og skyttervern.


Tre siste

Baking av flatbrød og lefser
Fra våre venner i Berg, Rokke og Asak Historielag har vi fått invitasjon til bakekurs
Les mer (13.09.2018)

Tusen takk!
Historielagets leder takker alle involverte i helgens sensommerstevne.
Les mer (03.09.2018)

Glimt fra sensommerstevne
Årets sensommerstevne ble arrangert i helgen og folk koste seg i sensommervarmen. Her er noen glimt fra Gamle Prestebakke.
Les mer (02.09.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 1. og 2. september. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,