Årsrapport fra turkomitéen - 2016

Av: Arnfred Antonsen, Publisert: 03.02.2017

I april 1716 falt klokker Ole Svendsen Bakke i kampene ved Kirkebøen.

 Søndag 10. april markerte historielaget i samarbeid med kirken, borgerkompaniet, artillerikompaniet og Strömstads Historieförening 300-årsminnet for disse hendelsene. Omlag 150 mennesker overvar markeringen på jordet like sør for Søndre Enningdalen kirke. I forlengelsen av dette arrangementet la 70 av disse ut på historielagets første vandring i 2016. Vi fulgte Skauskrokveien sørøstover. Olav Meier Fossdal var kjentmann og guide og følget fikk en grundig orientering om gårder og hendelser i området. Vi gjorde en liten avstikker ned til soldatgrava mellom Killingrød og Gribsrød. Her står en minnestein over den svenske soldaten som ble skutt på dette stedet i 1716.

Thor Signebøen tok imot oss på tunet til Gribsrød gård (Down On The Farm). Mens folk nøt medbrakt mat og drikke lot Thor oss få del i noe av det som hadde utspilt seg på gården. Som kjent er det en del verdensstjerner som har satt sine ben på dette tunet. Mange valgte å avslutte turen her. En del lot seg imidlertid friste av alternativet: vandring på sti ned til Gatevannet, båtskyss over til Grenmar (hvor det ble drevet handel og servering for noen tiår siden) og så gange tilbake til Kirkebøen.

Torsdag 26. mai møtte 75 personer opp i Eskeviken klare for kveldsvandring. Første stopp var på Eskeviken gård hvor eieren, Bjørg Molteberg, orienterte om gårdens historie. Kai Andersen (lille Kai) tok så over og ledet folket ut til Rødnabbene. Han gav oss her levende og muntre skildringer fra dette byens fordums badested – mange av dem selvopplevde. Ferden gikk videre til Skysskafferodden og fyrlykta der. Kai er en allsidig mann, og mens folk inntok sin kaffe, vartet han opp med et lite trylleshow. Siste stopp hadde vi i Engevika. Flott forsommervær bidro også til en vellykket vandring.

Høstturen ble lagt til vårt naboland. 30 personer møtte fram ved Lur kirke i Tanum søndag 2. oktober. Bo Magnusson fra Strømstad var vår guide denne dagen. Han har spesialisert seg på deler av svensk forsvarshistorie. Fokuset på denne turen var de tiltak svenskene iverksatte med tanke på et eventuelt tysk angrep fra norsk jord under 2.verdenskrig. En engasjert guide viste fram og fortalte om den såkalte Torims forsvarslinje. Mye av det som ble bygd og etablert i denne sammenheng er fjernet helt eller delvis. Vi fikk se noe av det som er igjen: beskyttelsesrom for soldater, veisperringer, stridsvognhindre, kanonstillinger og skyttervern.


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,