Historiske Haldenbilder

Av: Jens Bakke, Publisert: 14.10.2016

Bli med og digitaliser Haldens viktigste og mest spennende fotoarkiv! Idd og Enningdalen Historielag har gått sammen med de to andre historielagene i kommunen for å gjøre tilgjengelig det gamle fotoarkivet til Halden Arbeiderblad.

I dag - og siden 20 år tilbake - fotograferer Halden Arbeiderblads journalister med digitalt kamera. Det gamle fotoarkivet, med negativer og papirkopier,  er derfor blitt "utrangert" og har havnet i et tilfluktsrom ved Fredriksten Festningshotell. Dette gamle arkivet er en gullgruve for de siste par generasjoners haldenhistorie! Dyktige avisfotografer har i det halve hundreåret etter krigen tatt bilde av alt som skjedde i byen og i bygdene omkring

Et samarbeidsprosjekt

Idd og Enningdalen Historielag, Berg, Rokke og Asak Historielag og Foreningen Haldens Minder har derfor dannet en egen forening der bare de tre historielagene er medlemmer, med målsetting å få digitalisert dette arkivet og få gjort det tilgjengelig for alle på nettet. Sparebankstiftelsen Halden og Berg Sparebankt har finansiert prosjektet, og A-media lover å lage et galleri på nettet som skal være åpent for alle som vil se og som skal være uten kommersielle elementer, dvs. uten "betalingsløsninger" og uten reklame. Historielagene står som eier av de digitaliserte bildene, i samarbeid Halden Arbeiderblad og fotografene som bidrar med å gi oss vesentlige deler av sine rettigheter

Hvordan det er planlagt gjort

Det er dannet et styre, bestående av Tom Magnussen og Jens Bakke fra Idd og Ennigdalen Historielag, Sissel Sellevold fra Foreningen Haldens Minder og Trygve Simensen fra Berg, Rokke og Asak Historielag. Vi har engasjert pensjonert redaktør Bjørn Ystrøm som prosjektleder. I tillegg stiller vi med folk på dugnad som gjør jobben med å skanne bildene og finne informasjon om hva det er vi ser. Dette er tenkt å være en hyggelig dugnadsjobb i vinterhalvåret, og det skal derfor ikke være for krevende for dem som er med - tanken er en kveld i måneden, kanskje noe mer for dem som er mest ivrige. 

Bli med!

Vi har allerede fått flere henvendelser fra folk som vil være med på dette prosjektet. Vi har imidlertid plass til flere. Kunne du tenke deg å være med?  Ta kontakt med Tom Magnussen, mob 905 61 823, eller Jens Bakke, mob 993 54 286. Velkommen med på laget!

Les mer om prosjektet i Halden Arbeiderblad 17. september 2016

Prosjektgruppa bak "Historiske Haldenbilder": Fra venstre: Bjørn Ystrøm (engasjert for å lede arbeidet med prosjektet), Jens Bakke, Trygve Simensen, Sissel Sellevold og Tom Magnussen (styreleder). 

 

 

 


Tre siste

Baking av flatbrød og lefser
Fra våre venner i Berg, Rokke og Asak Historielag har vi fått invitasjon til bakekurs
Les mer (13.09.2018)

Tusen takk!
Historielagets leder takker alle involverte i helgens sensommerstevne.
Les mer (03.09.2018)

Glimt fra sensommerstevne
Årets sensommerstevne ble arrangert i helgen og folk koste seg i sensommervarmen. Her er noen glimt fra Gamle Prestebakke.
Les mer (02.09.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 1. og 2. september. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,