Årsrapport fra turkomitéen

Av: Arnfred Antonsen, Publisert: 07.02.2016

Årsrapport fra turkomitéen, 2015

Søndag 26.april foregikk den første av årets kulturhistoriske vandringer i Fagerholtområdet. 70 personer møtte fram på Langholmen camping. Med i forsamlingen var også Terje Gummesen, Tex Strandberg og John Solberg som underveis orienterte om de områdene vi vandret gjennom. De to førstnevnte er oppvokst i området og kunne således krydre guidingen med opplevelser fra barne-og ungdomstid.

Første stopp var Idd prestegård. Vi krysset deretter fylkesvei 22 og fikk snart en orientering om mineralvannkilden like nordvest for Snekketorp. Den lange og bratte kleiva opp fra Snekketorp var nok for en del den største fysiske utfordringen underveis.

Følget nådde etter hvert fram til Snekketorpkasa, hvor mat og drikke ble inntatt. Et slitent hus og noen tufter er det som er igjen etter denne gamle plassen. Innmarka holdes oppe av beitende hester.

Turdeltagerne beveget seg så langs grusveiene gjennom den svært så trivelige Fagerholtgrenda. Vi endte ved monumenthoggeriet nede ved Fagerholtkilen hvor arrangementet ble avsluttet.
 

Høstturen 4.oktober samlet enda flere deltagere enn vårturen. Hele 100 historieinteresserte og turglade mennesker stilte på Ør gård denne søndagen. Gårdens eier, Birger Braadland, fortalte levende og interessant om stedets historie. Tor Hafsrød var også med som guide og sammen orienterte de om severdigheter underveis. Mest oppmerksomhet fikk Øhrs Glasværk og Berloga – Elisabeth og John Doreds hjem. Stopp ble det også ved plassene Hvitsand (kloss inntil veien like nord for Elgklev) og Furulund. På sistnevnte sted, lokalisert noen hundre meter øst for Elgklev, vokste Tor Hafsrød opp. Han kunne derfor komme med interessante egenopplevelser fra det lille bruket.

Selv om høstturen ikke ble så lang i kilometer, tok man igjen på innhold. Det er mye interessant historie her langs Ørsjøens østre bredd!


Hva skjer?

30.04 Pga Korona er våre arrangement avlyst/utsatt

Tre siste

Ida 2020 har kommet
Historielagets årbok - Ida 2020 - har kommet fra trykkeriet. Vi kan friste med masse spennende lesestoff. Boka kan bestilles direkte fra historielaget eller kjøpes fra lokale bokhandlere og butikker. Prisen er 250 kr.
Les mer (01.01.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,