Årsmelding for Stasjonskomiteen – 2015

Av: Tore Collett-Moen, Publisert: 07.02.2016

Komiteen for Prestebakke Jernbanestasjon består av: Tore Collett-Moen (komitéleder), Ulf Vidar Larsen (komitésekretær), Mona Johnsen og Olav Wold (tiltrådt komiteen høsten 2015).

Komiteen for Prestebakke Jernbanestasjon består av: Tore Collett-Moen (komitéleder), Ulf Vidar Larsen (komitésekretær), Mona Johnsen og Olav Wold (tiltrådt komiteen høsten 2015).

Komiteen arbeider for at Prestebakke stasjon skal bli benyttet til aktiviteter og bidra positivt til aktivitet i historielaget og til glede for lokalsamfunnet på Prestebakke. Ved årsskiftet 2013/14 ble det inngått en 3-års leiekontrakt mellom historielaget og ROM eiendom.  Det foregår diskusjoner om en forlengelse av leieforholdet.

I første etasje i stasjonsbygningen er det et fungerende kjøkken og møblert et møterom og en salong. Lokalene er tilrettelagt for utleie.

I lengre tid har det vært problemer med samtlige skorsteiner og disse må rehabiliteres før ildstedene igjen kan benyttes. Dette, i kombinasjon med svakt elektrisk anlegg har gjort bygningen uanvendelig i vinterhalvåret. Historielagets fotogruppe som var etablert i ett av lokalene i 2. etasje har derfor flyttet ut. Dette er en uheldig situasjon som huseier og historielaget arbeider med å få løst.

Vinteren 2015 oppstod en vannlekkasje i gamle rør. Dette medførte fuktighet i deler av første etasje, men ingen skade på bygning eller inventar. Huseier tok seg av opptørking.

I forbindelse med Sensommerstevnet ble det også i 2015 satt opp en fotoutstilling og rigget opp en utstilling av jernbaneeffekter i det opprinnelige venterom og ekspedisjonslokale. Der ble det også satt opp et postkontor med salg av postkort og frimerke med motiv fra Prestebakke og tilbud om stempling med spesialstempel. Også i år var det en kafé med enkelt tilbud på kjøkkenet og i salongen. Mange besøkende benyttet tilbudet og det ble fortalte mange minner fra tiden stasjonen var betjent og bebodd. 

Under arbeidene med å rigge til utstillingen mottok vi en sjenerøs gave fra en jernbanepensjonist i form av bl.a. uniformer, arbeidstøy, signaltelegrafkomponenter, bøker, tidsskrifter, notater, fotografier og utklipp. Gaven er viktig for å kunne dokumentere og formidle historien til jernbanestrekningen Halden – Kornsjø. Det arbeides med å registrere og organisere gaven.

Også i år ble det rigget til en modelljernbane i godhuset som skapte stor interesse og engasjement.

En privat samling av historiske landbruksredskap er lagret i godshuset.

Idd, 1.2.2016
Tore Collett-Moen, komitéleder


Tre siste

Vårvandring på Karl XIIs vei
28. april arrangerer Idd og Enningdalen historielag vårvandring langs en nyryddet Karl XIIs veg.
Les mer (16.04.2019)

Lopper - ja takk!
Lopper søkes! Lopper hentes! Lopper tas i mot med stor takk!
Les mer (08.04.2019)

Filmkveld med Tex Strandberg
Torsdag 28. februar kl. 19.00 inviterer historielaget til filmkveld på Gamle Prestebakke. Tex Strandberg viser filmer av forskjellig årgang: Vidar Parmer som forteller på Rød Herregård, samt en film om hvordan DS «Turisten» kom tilbake til Haldenkanalen. I tillegg har han med et par gamle "overraskelsesfilmer" fra sitt rikholdige filmarkiv.
Les mer (24.02.2019)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2019
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,