Monolittmarsj i stenhoggernes fotspor

Av: Jens Bakke og Anders Samuelsen, Publisert: 30.04.2012

Søndag 6. mai inviterer historielaget og TFL til vandring i stenhoggernes fotspor langs Iddefjorden. Vi passerer utallige granittbrudd og kan samtidig glede oss over flott utsikt over et vilt landskap. Initiativtaker til turen er Haldens ordfører Thor Edquist.

Turen starter ved Ystehede og går langs Iddefjorden. Vi passerer Rødklev, Maskedalen, Monolittbruddet, Hov brygge, Nokkedalplatået, Solheim, Eskeviken og Sørhalden før vi avslutter i Indre Havn

Turen er på ca. 10 km med mange stopp og informasjon underveis. Vi regner med å være i Halden rundt 15-16.00, der spisestedene har lovet å stille med varme og rimelig retter som passer etter en lang tur.

Det organiseres også maxitaxi for transport av sjåfører tilbake til Ystehede.

Avmarsj fra HV-huset på Ystehede kl 10.00 (skiltet fra RV 22). Velkommen på søndagstur - som er gratis og tilgjengelig for alle!

Se hele turprogrammet og kart her!

nokkedalen
Fra maskinstenhogeriet i Nokkedalen gikk det en bane ned til brygga ved Iddefjorden. På søndagens Monolittmarsj skal vi følge den samme traseene opp i fjellet. Foto tilhørende Halden historiske Samlinger.Det mest kjente bruddet ligger på Hov, der Monolitten i Vigelandsanlegget ble tatt ut i 1927. Postkort utlånt av haldenkort.net / Anders Samuelsen.

stenhuggere
Vi passerer flere gamle steinbrudd og vil bl.a. få se rester fra "Hitlers seiersmonument". Postkort utlånt av haldenkort.net / Anders Samuelsen.

 


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,