Årsrapport fra turkomitéen

Av: Arnfred Antonsen, Publisert: 16.02.2015

Historielagets turkomité ble opprettet våren 2014 og består av Arnfred Antonsen som leder, pluss Hege Vold Jensen og Nils Otto Økern-Klevmo.

Den første turen i komitéens regi gikk av stabelen søndag 21.september. Til tross for øsende regnvær møtte 42 turglade og historieinteresserte fram ved Vaglens gamle bussgarasje på Bokerød. Her var det en orientering om Bokerødgrenda før følget la avgårde langs den såkalte Skoleveien over mot Bollerød. Leif Bokerød ledet an, og innen vi var framme ved restene av husmannsplassen Minka hadde regnet gitt seg. Her informerte Eivind Løvås om husmannsvesenet generelt og Minka spesielt. Ved Bollerød fulgte vi grusveien innover til Sannerødmoen. Her rastet turfølget før vi ga oss i kast med Sommerveien tilbake mot Bokerød. Både Skoleveien og Sommerveien er gamle stier og ferdselsårer over skogen. Disse var i bruk den gang det bodde mennesker på hver en gård og plass, da bilen ikke eksisterte eller ikke var allemannseie og da mennesket knapt hadde noe annet alternativ enn å gå. Sidene forholdene i dag er ganske annerledes og dette er skogsområder svært få mennesker benytter som turområde, forsvinner etter hvert de gamle stiene. Leif Bokerød har gjort og gjør noe med dette. For det første benytter han stiene mye selv og for det andre har han gjort en flott jobb med vedlikehold, merking og skilting. Skoleveien går i nedkant av Tranemosen. Denne myra ligger der nesten urørt og ble etablert som naturreservat i 1978. Turfolket ble orientert om en del av naturverdiene som er knyttet til myra. Ikke mange vet at på Tranemosen og på en del andre myrer i området finnes fine bestander av dvergbjørk – en busk som man vanligvis finner i fjellet.

Turkomitéen vil framover legge opp til to årlige arrangement, en vårtur og en høsttur, hvor det fokuseres spesielt på de kulturhistoriske verdiene. Samtidig vil vi ha et blikk på den naturen vi vandrer i. Idd har en uendelighet av muligheter i så måte.


Tre siste

Filmkveld med Tex Strandberg
Torsdag 28. februar kl. 19.00 inviterer historielaget til filmkveld på Gamle Prestebakke. Tex Strandberg viser filmer av forskjellig årgang: Vidar Parmer som forteller på Rød Herregård, samt en film om hvordan DS «Turisten» kom tilbake til Haldenkanalen. I tillegg har han med et par gamle "overraskelsesfilmer" fra sitt rikholdige filmarkiv.
Les mer (24.02.2019)

Årsrapport 2018 for gruppa for Registrering av kulturminner
1904-sten ved Karl XIIs vei på Finnsvika I 2018 har gruppa bestått av Marit Bokerød Hansen, Kåre Gribsrød, Trond Bakke, Arnfinn og Mai Norderhaug, Ole P. Norderhaug, Ole P. Hagen, Bjørn Nakken, Thore Nielsen, Arne Omholt, John Solberg og Ulf Vidar Larsen.
Les mer (17.02.2019)

Årsrapport 2018 for Slekstgranskergruppen
Gruppen har hatt møte annen hver tirsdag i måneden i tiden august – desember og medio januar – mai.
Les mer (17.02.2019)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2019
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,