Teaterkonsert

Av: Jens Bakke, Publisert: 10.05.2014

I anledning 200-årsdagen for Grunnloven inviterer historielagene i Halden til konsert i Fredrikshalds Teater fredag 16. mai kl. 19.00.

 

DOG VAAGNE VI VEL OP EN GANG

En jakt på poesiens og musikkens rolle i dannelsen av den norske identiteten

Hva sang man på Eidsvoll i mai 1814? Hvilken var den første norske opera-arie? Hvilen opera satte i gang den belgiske revolusjon? Dette får du vite - og mye, mye mer!

Konserten er et historisk streiftog i poesi og musikk, hvor vi jakter på kunstens plass i Norge fra tiden før den franske revolusjon, via «miraklenes år» 1814, og til den norske «gullalderen» for alvor starter på 1860-tallet. Hva spilte man, hva sang man, hva ble skrevet og lest, og hvilken betydning fikk det for den unge norske nasjonen?

Vi har to ramme-elementer: Det ene er våre tre nasjonalsanger, og det andre er flaggets historie. I tillegg til norsk stoff bringer vi inn noen av de utenlandske, særlig europeiske, elementer som hadde betydning, både av musikk, poesi og filosofiske og politiske idéer.

Dette er en «teaterkonsert»: Vi synger og spiller, men bruker også en fortellende dialog som gir en historisk-kronologisk fremstilling, i tillegg til pussigheter, små dramatiske scener og diktfremføring.

Medvirkende er sangerne Nini Ritzau, sopransanger og pedagog, Knut Jørgen Moe, barytonsanger og regissør, og Sigmund Kvam, klaver, som i tillegg er professor i tysk og historie. Haldens stortingsmann Eirik Milde introduserer konserten.

Foruten kjent og kjært stoff er det også noen overraskelser på programmet. Vi framfører musikk som knapt har vært hørt her i landet, men som ar hatt stor kunstnerisk og politisk betydning ute, samt kjent musikk i nyskervne arrangementer av komponistene Ragnar Søderlind og Øyvind Denstad.

Stedet er gamle Fredrikshalds Teater i Halden, et passende sted for en konsert med historisk sus, og tiden er 16. mai kl. 19.00

Prisen er kr 150, og billetter fås kjøpt hos Køhn Libris eller ved inngangen.

Arrangør er historielagene i Halden i samarbeid med Høgskolen i Østfold i Halden kommune. Et eventuelt overskudd tilfaller historielagene. Velkommen til historisk konsert i Fredrikshalds Teater!

 

 


Tre siste

Hvordan blir det med museum i Fayegården?
Onsdag 10. oktober, inviterer Historielaget Haldens Minder til åpent dialogmøte om flyttingen og samlingen av Halden Historiske samlinger til Fayegården. Det er da naturlig at vi samles i Fayegården. Møtet begynner kl. 18:30
Les mer (04.10.2018)

Baking av flatbrød og lefser
Fra våre venner i Berg, Rokke og Asak Historielag har vi fått invitasjon til bakekurs
Les mer (13.09.2018)

Tusen takk!
Historielagets leder takker alle involverte i helgens sensommerstevne.
Les mer (03.09.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 1. og 2. september. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,