Teaterkonsert

Av: Jens Bakke, Publisert: 10.05.2014

I anledning 200-årsdagen for Grunnloven inviterer historielagene i Halden til konsert i Fredrikshalds Teater fredag 16. mai kl. 19.00.

 

DOG VAAGNE VI VEL OP EN GANG

En jakt på poesiens og musikkens rolle i dannelsen av den norske identiteten

Hva sang man på Eidsvoll i mai 1814? Hvilken var den første norske opera-arie? Hvilen opera satte i gang den belgiske revolusjon? Dette får du vite - og mye, mye mer!

Konserten er et historisk streiftog i poesi og musikk, hvor vi jakter på kunstens plass i Norge fra tiden før den franske revolusjon, via «miraklenes år» 1814, og til den norske «gullalderen» for alvor starter på 1860-tallet. Hva spilte man, hva sang man, hva ble skrevet og lest, og hvilken betydning fikk det for den unge norske nasjonen?

Vi har to ramme-elementer: Det ene er våre tre nasjonalsanger, og det andre er flaggets historie. I tillegg til norsk stoff bringer vi inn noen av de utenlandske, særlig europeiske, elementer som hadde betydning, både av musikk, poesi og filosofiske og politiske idéer.

Dette er en «teaterkonsert»: Vi synger og spiller, men bruker også en fortellende dialog som gir en historisk-kronologisk fremstilling, i tillegg til pussigheter, små dramatiske scener og diktfremføring.

Medvirkende er sangerne Nini Ritzau, sopransanger og pedagog, Knut Jørgen Moe, barytonsanger og regissør, og Sigmund Kvam, klaver, som i tillegg er professor i tysk og historie. Haldens stortingsmann Eirik Milde introduserer konserten.

Foruten kjent og kjært stoff er det også noen overraskelser på programmet. Vi framfører musikk som knapt har vært hørt her i landet, men som ar hatt stor kunstnerisk og politisk betydning ute, samt kjent musikk i nyskervne arrangementer av komponistene Ragnar Søderlind og Øyvind Denstad.

Stedet er gamle Fredrikshalds Teater i Halden, et passende sted for en konsert med historisk sus, og tiden er 16. mai kl. 19.00

Prisen er kr 150, og billetter fås kjøpt hos Køhn Libris eller ved inngangen.

Arrangør er historielagene i Halden i samarbeid med Høgskolen i Østfold i Halden kommune. Et eventuelt overskudd tilfaller historielagene. Velkommen til historisk konsert i Fredrikshalds Teater!

 

 


Tre siste

Kurs i fotoregistrering
Østfold Historielag og Askim Historielag holder kurs i registrering av gamle bilder.
Les mer (09.05.2019)

Lopper - ja takk!
Lopper søkes! Lopper hentes! Lopper tas i mot med stor takk!
Les mer (08.04.2019)

Filmkveld med Tex Strandberg
Torsdag 28. februar kl. 19.00 inviterer historielaget til filmkveld på Gamle Prestebakke. Tex Strandberg viser filmer av forskjellig årgang: Vidar Parmer som forteller på Rød Herregård, samt en film om hvordan DS «Turisten» kom tilbake til Haldenkanalen. I tillegg har han med et par gamle "overraskelsesfilmer" fra sitt rikholdige filmarkiv.
Les mer (24.02.2019)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2019
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,