Frithiof Andersson - Fra Bullaren til Baku

Av: Ulf Vidar Larsen og Jens Bakke, Publisert: 10.11.2013

Torsdag 14. november 2014 kl. 19.00 inviterer historielaget til åpent foredrag på Gamle Prestebakke. Foredragsholder er Thomas Marthinsson, leder i Bullarens Hembygdsförening, og tema er eventyret om Frithjof Andersson fra Tingvall, en pioner i oljeindustrien i Kaukasus for mer en hundre år siden.

Blikket rettes mot nabolandet Sverige og bygda Bullaren, hvor vi finner vi en interessant person med navnet Oscar Frithiof Andersson. Historielaget  får besøk av hans sambygding Thomas Marthinsson, som forteller om Frithiof Anderssons liv og virke for brødrene Nobel i årene 1901-1912.  Det vil også bli vist bilder fra Baku i Russland av historielaget medlem, John Ljøner Andersen.

Oscar Frithiof Andersson var yngst av 8 barn hvorav 5 oppnådde voksen alder.  Han studerte ved Universitetet i Uppsala,  var interessert i geologi og tok doktorgrad i 1887. Hans virke som geolog ga han muligheten til mange verdensomspennende reiser og ekspedisjoner,  bl.a. til Klondike og Yukon Territory. Under sitt arbeid med selskapet til Nobel foretok Frithiof Andersson lange reiser, blant annet til Kaukasus, Persia, Sentral-Asia, Uralgebitet og Nord-Amerika.I midten av desember 1912 vente han tilbake til St. Petersburg  og  døde der 20. desember 1912

Alle er velkommen til Gamle Prestebakke torsdag 14. nov. 2013 kl. 1900


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,