Stenhoggervirksomheten på Idd

Av: Ulf Vidar Larsen , Publisert: 14.10.2013

Torsdag 17. oktober kl. 18.00 inviterer historielaget til møte på Gamle Prestebakke. Tema er stenindustrien langs Iddefjorden. Svein Norheim er foredragsholder, og historielaget åpner nytt stenhoggermuseum.

NB! Møtet starter klokken 18!

Stenhoggervirksomheten på norsk og svensk side av Iddefjorden startet omkring 1860 og sysselsatte i storhetstiden opp til flere tusen personer.  Granitten kunne brukes til både bygningsmaterialer, brosten og skulpturer.  Viktig var også gode havneforhold ved fjorden og kunnskap og erfaring som svenske innvandrere tok med seg.  Mange bønder leide bort bruddsteder og tjente penger på stenkjøring.  For gamle Idd kommune var steinindustrien en økonomisk bærebjelke gjennom flere generasjoner.

Stenhoggerne ble også drivkraft i faglig og politisk arbeid i området.  Det ble reist mange "Folkets hus" i Idd.

For Idd og Enningdalen Historielag er stenhoggertiden et viktig arbeidsområde. Derfor har vi høst satt i stand et museumsrom som nå er fylt med video, redskap, bilder og granitt. Torsdag foretar vi åpningen! Dette er en historie vi ønsker å ta vare på og å formidle, bl.a. ved å ta i mot skoleklasser.


Den mest kjente av alle granittblokker fra Idd: Monolitten til Vigelandsanlegget i Oslo, her som råblokk i bruddet på Hov en gang på 1920-tallet.  Foto utlånt av Haldenkort.net


Tre siste

Baking av flatbrød og lefser
Fra våre venner i Berg, Rokke og Asak Historielag har vi fått invitasjon til bakekurs
Les mer (13.09.2018)

Tusen takk!
Historielagets leder takker alle involverte i helgens sensommerstevne.
Les mer (03.09.2018)

Glimt fra sensommerstevne
Årets sensommerstevne ble arrangert i helgen og folk koste seg i sensommervarmen. Her er noen glimt fra Gamle Prestebakke.
Les mer (02.09.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 1. og 2. september. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,