Grønne kulturminner

Av: Jens Bakke, Publisert: 17.01.2013

Torsdag 24. januar kl. 19.00 inviterer Idd og Enningdalen Historielag og Hageselskapet Halden til foredrag i vestibylen på nye Risum ungdomsskole. Foredragsholder er Tore Edvard Bergaust, og tema er våre grønne kulturminner. Entré kr 50, som inkluderer servering. Foredraget er åpent for alle.

Tore Edvard Bergaust, foto: Kjersti Sørlie Rimer

Tore Edvard Bergaust er godt kjent i Halden fra sin tid om bygartner. Han kom til Halden i 1983 og var her fram til 1991. I de siste årene har han vært tilknyttet Universitetet for miljø og biovitenskap, der han nå er dosent og seksjonsleder for landskapsarkitektur. Mange kjenner ham også fra artikler i aviser, tidsskrifter og bøker, og han har i senere år skrevet mye om gamle hager og om trærnes betydning for følelsen av tidsdybde i det offentlige rom.

Trær og alleer

Det finnes mange alleer i Halden. Os allé er kanskje mest kjent, men ser vi rundt i bybildet og utover på bygdene, står det mange ærverdige trerekker. Trær kan bli gamle, men ikke alle trær blir flere hundre år. Også gamle trær byr på utfordringer.  Hva gjør man når enkelte trær i en allé blir syke og dør? Eller hvis trærne blir for store? Hvilken verdi har gamle trær for opplevelsen av landskapet?

Historiske hager

Bergaust pleier å ta med besøkende til Haldens ulike perler og henviser gjerne til Halden overfor sine studenter. Da gjør de ofte en visitt i Rødsparken. Her, som mange steder, er fortidens storslåtte hager blitt forenklet med årene. Hagekunst er kulturhistorie, men den er ofte ikke lett lesbar i landskapet hvis man ikke vet hva man kan se etter. Kanskje får vi på torsdagens møte tips om trær, busker og vekster som røper at vi befinner oss i en gammel hage.

Framtidsperspektiver

Hva blir igjen over tid av et hageanlegg? Blikket bakover på hagekunsthistorien gir også grunnlag for å mene noe om hvordan vår tids grøntanlegg bør utformes med tanke på framtida. Ikke alle utfordringer er mulig å se – våre forfedre ante neppe noe om trafikkutviklingen med store, mange og raske bilder som trenger plass i gatene, ei heller ante de at vi kom til å salte veiene for å hindre is å legge seg på veibanen. Like fullt kan det være verdifullt å tenke seg et godt stykke fram i tid når man skal forme framtidens miljøer – også mennesket trenger vegetasjon for å trives.


Tre siste

Hei alle jernbaneinteresserte.
Invitasjon til befaring av Prestebakke pendelpilarviadukt. Tirsdag 3. juli kl 10.00
Les mer (25.06.2018)

Lopper - ja takk!
Lopper søkes! Lopper hentes! Lopper tas i mot med stor takk!
Les mer (07.06.2018)

Kampene ved Prestebakke 1808 - en historisk 210-årsmarkering
Helga 15.-17. juni vil Iddske Compagnie, Idd og Enningdalen Historielag og Enningdalen Menighet markere at det er 210 år siden kampene ved Prestebakke kirke.
Les mer (05.06.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 1. og 2. september. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,