Haldens historie på Prestebakke

Av: Jens Bakke , Publisert: 15.10.2012

Torsdag 18. oktober 2012 inviterer historielaget til møte på Gamle Prestebakke kl. 19.00. Roger Prang kommer for å fortelle om den nye Halden-historien. Bokverket skal etter planen være ferdig til byjubileet i 2015. De siste ukene har det vært mye turbulens omkring prosjektet, men også mye begeistring, og vi formoder at det tilslutt blir tre bind med Halden-historie.

Halden har en rik historie - og en rik lokalhistorisk litteratur. Noen stor "Halden-historie" er det imidlertid lenge siden det har kommet. I 1915 utkom Olaf Forstrøms og Harald Bakkes bøker, henholdsvis "Fredrikshald i 250 Aar" og "Id Herred", som har forblitt standardverker i hundre år. Til Haldens 300-arsjubileum i  1965 ble det utgitt to bøker - Ivar Bjørndals "Fra vannsag til atomreaktor" om industrihistorien, og Vidar Parmers "Teater på Fredrikshald" om teaterhistorien. Noen stor, samlet oversikt har det ikke kommet siden.

For halvannet år siden hadde historielaget hadde åpent møte der forfatterne fortale om sine tanker for bokverket (se http://www.idd.no/pv_visartikkel.php?id=141 ). Det er derfor på tide å høre hvordan det går med arbeidet - som den siste måneden har vært preget av mye turbulens. Vi både tror og håper likefullt at verket kommer vel i havn.

Roger Prang. Foto: Tom R. Andreassen, Halden Arbeiderblad.

Roger Prang har vært prosjektleder for den nye Halden-historien. Torsdag forteller han om arbeidet på Gamle Prestebakke. Foto: Tom R. Andreassen, Halden Arbeiderblad.


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,