Haldens historie på Prestebakke

Av: Jens Bakke , Publisert: 15.10.2012

Torsdag 18. oktober 2012 inviterer historielaget til møte på Gamle Prestebakke kl. 19.00. Roger Prang kommer for å fortelle om den nye Halden-historien. Bokverket skal etter planen være ferdig til byjubileet i 2015. De siste ukene har det vært mye turbulens omkring prosjektet, men også mye begeistring, og vi formoder at det tilslutt blir tre bind med Halden-historie.

Halden har en rik historie - og en rik lokalhistorisk litteratur. Noen stor "Halden-historie" er det imidlertid lenge siden det har kommet. I 1915 utkom Olaf Forstrøms og Harald Bakkes bøker, henholdsvis "Fredrikshald i 250 Aar" og "Id Herred", som har forblitt standardverker i hundre år. Til Haldens 300-arsjubileum i  1965 ble det utgitt to bøker - Ivar Bjørndals "Fra vannsag til atomreaktor" om industrihistorien, og Vidar Parmers "Teater på Fredrikshald" om teaterhistorien. Noen stor, samlet oversikt har det ikke kommet siden.

For halvannet år siden hadde historielaget hadde åpent møte der forfatterne fortale om sine tanker for bokverket (se http://www.idd.no/pv_visartikkel.php?id=141 ). Det er derfor på tide å høre hvordan det går med arbeidet - som den siste måneden har vært preget av mye turbulens. Vi både tror og håper likefullt at verket kommer vel i havn.

Roger Prang. Foto: Tom R. Andreassen, Halden Arbeiderblad.

Roger Prang har vært prosjektleder for den nye Halden-historien. Torsdag forteller han om arbeidet på Gamle Prestebakke. Foto: Tom R. Andreassen, Halden Arbeiderblad.


Tre siste

Ida 2018 har kommet
Historielagets årbok - Ida 2018 - har kommet fra trykkeriet. Vi kan friste med masse spennende lesestoff. Boka kan bestilles direkte fra historielaget eller kjøpes fra lokale bokhandlere og butikker. Prisen er 250 kr.
Les mer (11.11.2018)

Ida 2018 lansert på Gamle Prestebakke
Forfattere og bidragsytere til årets utgave av Ida – kulturbygd i grenseland var samlet på Gamle Prestebakke for å markere boklanseringen, den 18. i rekken.
Les mer (10.11.2018)

Historielagsmøtet på Orød Lystgård
Fra historielagsmøtet på Orød Lystgård torsdag 11. oktober kl. 1900
Les mer (12.10.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 1. og 2. september. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,